Kleine Hein zegt hallo Kleine Hein zegt hallo

Tot Zover

Kleine Hein

Kleine Hein is de mascotte van Museum Tot Zover en het onderwijsprogramma. Hij is de kinderversie van Magere Hein, de personificatie van de dood, ook wel 'de man met de zeis' genoemd.


Kleine Hein is een schattig skeletje en gaat gehuld in een donker gewaad met een kap over zijn schedeltje. Soms draagt hij een zeis bij zich. De zeis symboliseert het feit dat iedereen ooit sterft: een zeis maait alle korenhalmen om. Iets waar wij wat vaker bij mogen stilstaan. Vanwege deze morele boodschap is Kleine Hein de aanvoerder van ons onderwijsprogramma. Dat niet alleen voor kinderen, want volwassenen hebben Kleine Hein ook in hun hart gesloten.

Kleine Hein Speurtocht in het museum

Er zijn twee speurtochten beschikbaar over de vaste museumcollectie. Deze kunnen door de kinderen individueel gemaakt worden of samen met een begeleider.

  • Doodleuke zoek- en kleurplaat (3 - 7 jaar) €1,50
  • Kleine Hein speurtocht (8 - 12 jaar) €2,50

De entree tot het museum is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.

Let op: De Kleine Hein speurtocht (8-12 jaar) krijgt een update in najaar 2017. Informeer van te voren naar de beschikbaarheid. Mail Laura Cramwinckel, l.cramwinckel@totzover.nl.


Achtergrond

Doodsbesef bij kinderen

Kleuters (3 - 6 jaar) kennen het verschil tussen leven en dood. De dood is nieuw voor hen en meestal zijn ze niet bang voor de dood of een dode. Koester deze ontvankelijkheid. Tegelijkertijd hebben kleuters nog geen goed tijdsbesef, ze kennen alleen het hier en nu. Ze begrijpen nog niet dat de dood definitief is. Kleuters tonen grote belangstelling voor de biologische kanten van de dood: "Kan opa mij nog horen als ik iets zeg?", stellen veel vragen en spelen situaties na. Zo geven ze uiting aan hun emoties.

Bij kinderen van 6 - 9 jaar begint het besef door te dringen dat de dood onomkeerbaar is, onherroepelijk en definitief. De implicaties daarvan kunnen ze echter niet goed overzien. Jonge kinderen associeren de dood vaak met een monster of enge geest, dat kan hen bang maken. Daarom werkt een 'vriendelijke' verpakking zoals Kleine Hein heel goed. Zorg dat je kinderen uit deze leeftijdsgroep helder uitlegt hoe de dingen in elkaar steken. Feitelijke informatie is onmisbaar, zodat angsten niet worden uitvergroot.

Kinderen van 9 - 12 jaar hebben al een goed besef van de eindigheid van het leven. De dood roept veel vragen bij hun op; het is mysterieus en spannend maar ook verdrietig. Zij merken dat het onderwerp hun ouders emotioneert en dat ouders er niet graag over praten, waardoor vragen onbeantwoord blijven. Kleine Hein helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken.