Foto Maarten van Houten

Gebouw

Museum Tot Zover is gevestigd in twee gebouwen. Het oude pand is in 1892 ontworpen als woning voor de opzichter ofwel doodgraver van de nieuwe Oosterbegraafplaats. Het ontwerp is van stadarchitect Adriaan Willem Weissman (1858-1923). Weissmann was in die periode stadsarchitect van Amsterdam en kreeg in het begin van hetzelfde jaar de meest eervolle opdracht van zijn loopbaan: het ontwerpen van het Stedelijk Museum.

Weissmans woonhuis voor de opzichter van De Nieuwe Ooster was voor zijn tijd redelijk sober. Toch bracht hij verfijnde decoratieve elementen aan, zoals bloemmotieven die verwijzen naar de locatie.

Nieuwbouw

De opdracht voor het nieuwe gebouw werd gegeven aan Harry Kerssen en Arie Graafland van Kerssen Lijbers architecten. Zij maakten een prachtig transparant gebouw met veel glas en staal. Het nieuwe gebouw staat los van de opzichterswoning. Een glazen gang verbindt beide panden. Het pand heeft veel kenmerken van de klassieke modernistische architectuur, ook door de platte daken en de glaswanden. Veel modernistische gebouwen lijken te zweven boven de grond, maar Kerssen en Graafland kozen er juist voor om het gebouw erin te laten verzinken. De dakbegroeiing laat het nog verder opgaan in de natuur. Hierdoor wordt de verbondenheid met de aarde benadrukt.