Cofani Funebri Calender 2004/May-juni mod.218 "Love Divine" Cofani Funebri Calender 2004/May-juni mod.218 "Love Divine"

Tot Zover

Especially for You

We kopen ons suf, maar er is één product waar niemand op zit te wachten: de doodskist. Aan de hand van productfotografie en de erotische kalenders van de Italiaanse kistfabrikant Cofani Funebri weerspiegelt 'Especially For You' het ingewikkelde huwelijk tussen commercie en dood. Hoe verkoop je het onverkoopbare?


De kistcatalogus

De uitvaart is onze last minute of fame, dus alleen het beste is goed genoeg. Samen met een uitvaartleider blader je aarzelend door de kistcatalogus: “Heeft u een voorkeur voor massief eiken of spaanplaat met fineer? U kunt ook een meer persoonlijke kist kiezen uit onze Trendylijn.” Om die keuze te versoepelen fotograferen kistfabrikanten hun producten op hun best. Maar kun je het meest gevreesde object er aantrekkelijk uit laten zien?

Doodskist als lifestyle-artikel

Sinds de jaren 60 werd de dood niet alleen verbannen uit het dagelijks leven, hij werd ook een volwaardig lid van de consumptiemaatschappij. Het nieuwe marktdenken nodigde uit tot andere productfotografie. Sombere rouwkamers van zwarte gordijnen met zilvergalon werden vervangen door een optimistisch decor. Net als bankstellen in een wooncatalogus werden kisten gefotografeerd in een gezellige setting. De kist is geen embleem van onze sterfelijkheid, maar een aantrekkelijk lifestyle-artikel. Ook dood wil je goed voor de dag komen.

Doelgroepdenken

Conform de wetten van de marktsegmentering proberen kistfabrikanten verschillende doelgroepen aan te spreken door kisten te associëren met bepaalde levensstijlen. Verbeterde fototechnieken als Photoshop en 3D-rendering boden daarbij steeds nieuwe mogelijkheden.

Verleiden

Een andere manier die de harde rand van de dood afvijlt is erotische kistfotografie. Gebaseerd op de Pirelli kalender maakte de Italiaanse kistfabrikant én gepassioneerd fotograaf Maurizio Matteucci erotische kistkalenders. Het is een ongeschreven marketingwet: sex sells. De verleiding is niet onbewust, maar vleesgeworden.


Tien gouden regels voor aantrekkelijke productfotografie

De sleutel tot succesvolle verkoop is het goed fotograferen van uw product. Laat uw producten er aantrekkelijk en gepolijst uitzien.

  1. Kies een neutrale achtergrond die de consument niet afleidt van het product.

  2. Zorg dat alle elementen zoals achtergrond, styling en rekwisieten passen bij het product.

  3. Gebruik natuurlijk licht. Vermijd flitslicht en kunstmatige lichtbronnen, zij maken de kleur van het product flets en geven glimlichten op ongewenste plekken.

  4. Zoek een gelijkmatig belichte plek. Vermijd tegenlicht om schaduw op de voorzijde van het product te voorkomen.

  5. Kies het standpunt van waaruit het product het best tot zijn recht komt.

  6. Voor gevorderden: fotografeer uw product juist vanuit onverwachte hoeken.

  7. Voor gevorderden: stap af van de neutrale achtergrond en toon uw product in afwijkend gebruik en toepassing (onverwachte locaties en bijzondere rekwisieten). Wees creatief!

  8. Voor gevorderden: gebruik fotomanipulatie (Photoshop, Illustrator).

  9. Voor gevorderden: fotografeer uw product op een aantrekkelijke sokkel of voetstuk.

  10. Voor gevorderden: personaliseer uw producten. Voeg personen toe ten behoeve van storytelling.