Portret Elke Veldkamp, foto: Koos Hageraats Portret Elke Veldkamp, foto: Koos Hageraats

Tot Zover

Koffie & cakelezing met Elke Veldkamp

Op zondagochtend 19 mei 2019 vindt in Museum Tot Zover de vierde koffie en cakelezing plaats, ditmaal met journalist Elke Veldkamp. Ze spreekt over haar boek ‘De dood’ waarin ze met vijftien deskundigen over ons levenseinde praat. Waar komt ons algemene ongemak met de dood vandaan?


Perspectieven op de dood

De dood heeft allerlei facetten, praktische, medische en filosofische, die deel uitmaken van het leven zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Journalist Elke Veldkamp wilde weten welke en sprak daartoe met vijftien mensen die zich beroepshalve of uit interesse met de dood bezighouden. Wat is de dood eigenlijk? Hoe gaat sterven? Hoe gaan we ermee om? Wat gebeurt er met het stoffelijk overschot? En zijn wij meer dan ons fysieke lichaam? Allerlei vragen komen aan de orde.

Veldkamp kreeg van haar uitgever de opdracht om hier over te schrijven. Aanvankelijk wist ze niet meer of minder dan de gemiddelde Nederlander van de dood.  Ze vroeg zich wel af waar het algemene ongemak ermee vandaan komt. Ze meent dat het vooral komt omdat we zo weinig weten van het stervensproces zelf. Meer kennis maakt minder angstig, is haar conclusie.

Vijftien inzichten

Voor het boek interviewde Veldkamp een diverse samenstelling deskundigen. Aan het woord komen onder anderen funerair historicus Wim Cappers, cardioloog Pim van Lommel, psychiater Jan Mokkenstorm, rouwdeskundige Leonie van der Maarel, forensisch arts Wilma Duijst en schrijver Martin Michael Driessen. Vanuit hun deskundigheid vertellen zij over hun inzichten en ervaringen, en over hoe deze hun persoonlijke visie op de dood hebben beïnvloed.

En wat zijn de lessen die Veldkamp eruit trekt? Kom ook naar de lezing!

 

Praktische info

  • zondagochtend 19 mei van 11-12 uur, inloop vanaf 10.15 uur
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • bijwonen van de lezing is kosteloos (de koffie in het café niet)
  • heeft u een Museumkaart? Dan kunt u aansluitend gratis het museum bezoeken
  • s.v.p. aanmelden via bibliotheek@totzover.nl o.v.v. ‘koffie en cakelezing 19 mei’.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij u geen plek garanderen.

 

Over de schrijver

Elke Veldkamp (1971) studeerde Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver, eindredacteur en (bedrijfs)journalist voor verschillende opdrachtgevers, m.n. voor maatschappelijke organisaties.

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.


Nu te zien