Tilburg University Postacademisch onderwijs Tilburg University Postacademisch onderwijs

Tot Zover

Masterclass Rituelen in de Uitvaartbranche

Uit onderzoek blijkt, dat er steeds meer behoefte is naar het toepassen van nieuwe rituelen. Een nieuw beroep, de ritueelbegeleider, doet zijn intrede.

Maar wat zijn de huidige trends van rituelen? Wat kan wel en wat kan niet? Kun je zomaar iets een ritueel maken en/of doorbreken? In deze masterclass gaan we in op trends en ontwikkelingen van rituelen en hoe je deze kunt begeleiden en toepassen.

Schrijf je in

Professional Learning Masterclass

Professional Learning Masterclasses worden geleid door tophoogleraren van Tilburg University en ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. De masterclasses geven je een diepgaand inzicht in een breed scala aan onderwerpen gerelateerd aan de expertisegebieden van Tilburg University; economie en maatschappij.

Masterclass Rituelen in de Uitvaartbranche

Als de drukke levensstijl van vandaag verder doorzet, dan zal de behoefte naar ‘vaste’ momenten alleen maar toenemen. Rituelen onderbreken het alledaagse leven en bieden nieuw perspectief op zaken waar iedereen mee te maken heeft. Rituelen geven betekenis aan veranderingen en bieden mensen houvast bij belangrijke momenten in het leven zoals geboorte, ziekte, sterven en afscheid.Waar rituelen in het verleden vaak geassocieerd werden met een sterke traditie en religie, zien we tegenwoordig dat er nieuwe rituelen in open vormen ontstaan.

Doel

Na het volgen van dit programma:

  • Ken je de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van rituelen.
  • Heb je inzicht in je eigen rituele handelen en rituele competenties.
  • Ben je in staat te beoordelen of en wanneer een ritueel waardevol is en wat de rituele betekenis is binnen een bepaalde context.
  • Heb je instrumenten gekregen om rituelen te begeleiden en toe te passen.
  • Heb je nieuwe denkwijzen ontwikkeld, waardoor je bestaande rituelen op een andere manier gaat bekijken.

Programma

09.00 uur       Inloop en opening
09.30 uur Trendanalyse, soorten rituelen en de functies van rituelen
  Inwelke context kunnen we rituelen plaatsen en wat zijn de spelregels
12.30 uur Lunch
13.30 uur Uitvoer, begeleiding en kritisch kijken en handelen bij rituelen
  Samenwerking tussen uitvaartverzorgers en ritueelbegeleiders
  Welke rituelen competenties kun je ontwikkelen?
16.30 uur Afsluiting en borrel
17.30 uur Einde programma

Praktische informatie

Wanneer

Donderdag 10 oktober van 09.00-17.30 uur.

Locatie

Tilburg University Campus

Doelgroep

Deze masterclass richt zich specifiek op ritueel begeleiders in de uitvaartbranche, psychologen in rouwverwerking, artsen, verpleegkundigen en geestelijk verzorgers. Voorbeelden in deze masterclass zullen gaan over rituelen bij stervensbegeleiding en de begeleiding bij het afscheid van iemand die gestorven is.

Kosten

De kosten voor de masterclass bedragen € 795,- per deelnemer. Dit is inclusief alle materialen en lunch. Tilburg University alumni krijgen een korting op masterclass deelname, zij betalen € 475,-.

Aanmelden

Via Tilburg University Professional Learning.


organisatie

De Masterclass Rituelen in de Uitvaartbranche wordt georganiseerd door het Professional Learning Programma van Tilburg University met medewerking van Funeraire Academie.

Contact

Voor meer informatie over deze Professional Learning Masterclass kunt u contact opnemen met de programma coördinator C.R. Nauta.

Phone: +31 13 466 8720
E-mail: c.r.nauta@tilburguniversity.edu