Tot Zover

Uitvaartcongres

Om haar 80-jarig bestaan te vieren organiseert coöperatie DELA in samenwerking met de Funeraire Academie het congres ´Zin in Uitvaart?! Betekenisvol vormgeven aan het laatste afscheid´.
Op donderdagmiddag 28 september buigen deskundigen uit wetenschap en praktijk zich over de kennis en kunde die nodig is bij de uitvaart van nu.

Koop e-ticket

Wanneer we één van onze dierbaren verliezen zoeken we elkaar op. Naaste familie en uitvaartverzorgers werken nauw samen aan een persoonlijk en betekenisvol afscheid. Maar wanneer is een uitvaart betekenisvol? Waarom doen we wat we doen? En voor wie? Alleen voor de nabestaanden op de eerste rij? Of ook voor degenen die wat verder van de overledene afstaan.

In onze samenleving is individuele vrijheid van levensstijl, geloof en cultuur een groot goed. Maar we verlangen ook naar verbondenheid en gemeenschapsgevoel. Hoe gaan we hier in de uitvaartwereld mee om? Hoe brengen wij verschillende smaken en overtuigingen bij elkaar? Een grote uitdaging voor de uitvaartprofessional.

Benieuwd? We heten u graag welkom in de Paterskerk Eindhoven.

Programma 28 september

13.00 uur Ontvangst
14.00 uur Opening door Frénk van der Linden
  en inleiding door Edzo Doeve
14.15 uur #1 Reflectie & theorie
15.30 uur Pauze
16.15 uur Muziek door Clean Pete
16.30 uur #2 Paneldiscussie & praktijk
17.30 uur Nabeschouwing
  en afsluting door Edzo Doeve
17.45 uur Drankje, hapje en elkaar ontmoeten
  Muziek door Clean Pete
19.00 uur Einde programma

 


#1 Reflectie op maatschappij en ritueel

Bas Heijne

Schrijver, essayist, bekroond met de P.C. Hooftprijs 2017 | Schrijft in NRC Handelsblad over de actualiteit, het gaat hem om wat daarachter schuilgaat: verlangen en onvermogen. In het essay Onbehagen (2016) gaat hij op zoek naar een nieuw bezield verband in onze maatschappij.

Paul Post

Hoogleraar Rituele Studies aan de Tilburg University | Onderzoekt trends in ritueel handelen. Over slagen en vooral ook falen van rituelen. In welk symbolisch en ritueel milieu bevindt de uitvaart zich momenteel?

Tjitske Jansen

Dichter | We kennen haar als een begeesterd dichter, een slamkoningin die over de hele wereld optreedt. Maar ze publiceert schaars, en dat heeft ook iets moois, iets ontroerends. Prozadebuut: Voor altijd voor het laatst (2015).


#2 Verbondenheid en betekenis in de praktijk

Martin Hoondert

Universitair docent Muziek, Religie en Ritueel aan de Tilburg University | Organiseert verdiepingsdagen over muziekkeuze, taal- en symboolgebruik bij uitvaarten. Hoe ontwikkel je gevoeligheid om met nabestaanden over de dood te praten, wat zijn passende woorden, handelingen en muziek?

Brenda Mathijssen

Thanatoloog en postdoc onderzoeker University of Reading | Richt zich op rituelen rond de dood en religie. Ze is onlangs gepromoveerd op studie naar de vormgeving van kerkelijke en niet-kerkelijke uitvaarten in Nederland en onderzoekt nu uitvaartvoorzieningen voor minderheden en migranten in Groot-Brittannië. Medeauteur van Dood: Wegwijs in de Nederlandse Uitvaartcultuur (2017).

Else-Marie van den Eerenbeemt

Familietherapeut en publicist | Bekend van televisieoptredens, colleges, lezingen, boeken en interviews. In Wie krijgt de gouden armband van moeder? (2013) zoomt ze in op familieverhoudingen en conflicten die vooral bij het levenseinde boven komen.

Aart Mak

Theoloog en radiomaker bij Kerk Zonder Grenzen | Veelgevraagd uitvaartspreker en schrijver van Met stomheid geslagen? Nieuwe taal en gebruiken bij uitvaarten (2006).


Frénk van der Linden

Moderator van de middag | Staat bekend om zijn scherpe maar faire interviewstijl, uitgesproken meningen en kleurige overhemden. Werkt als journalist voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant.

Edzo Doeve

Algemeen directeur coöperatie DELA | Studeerde geschiedenis, rechten en internationale betrekkingen. Na verschillende functies in het verzekeringswezen is hij sinds 2004 Algemeen Directeur van DELA. Het is zijn overtuiging dat dienstverleners rondom een uitvaart behulpzaam moeten zijn om een uitvaart zo betekenisvol mogelijk te maken voor alle genodigden.


Praktische informatie

Wanneer

Donderdag 28 september van 13.00 - 19.00 uur.

Locatie

Het middagcongres vindt plaats in de Paterskerk Eindhoven, Tramstraat 37, 5611 CN te Eindhoven. Plan met Google Maps je route naar de Paterskerk (ook wel bekend als de Augustijnenkerk).

Doelgroep

Professionals werkzaam in de uitvaartbranche, toeleveranciers, zorg en welzijn, onderzoekers, studenten en allen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Kosten

DELA is jarig en wil dit met zo veel mogelijk mensen vieren. Vandaar dat we de kosten laag houden. Het deelnametarief is €40 per persoon. Voor studenten < 25 jaar €15. Bij annulering is het helaas niet mogelijk om uw inschrijfbedrag terug te krijgen. Uiteraard kunt u wel een vervanger sturen.

Registratie

Update 15-09: het congres is uitverkocht, helaas kunt u niet meer inschrijven.

 


Organisatie

Het middagcongres Zin in Uitvaart?! is een samenwerking tussen coöperatie DELA en de Funeraire Academie.

Contact

  • Heeft u een vraag over uw inschrijving? Neem dan contact op met Barbara Tol, medewerker Museum Tot Zover en Funeraire Academie, events@totzover.nl.
  • Voor persvragen: Ria Luichies, woordvoerder DELA, rluichies@dela.org.
  • Voor overige vragen: Mia van Eijl-Besselink, mvaneijl@dela.org, 06-51 82 00 85.