Foto uit de serie Ik ruik hem nog steeds, Satijn Panyigay Foto uit de serie Ik ruik hem nog steeds, Satijn Panyigay

Tot Zover

Ik ruik hem nog steeds

Satijn Panyigay maakte een artist’s book over huisdierenverdriet. Het boek bevat foto’s uit haar fotoserie Ik ruik hem nog steeds en verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van 100 stuks. De eerste twintig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie.


Fotograaf Satijn Panyigay (1988) timmert de laatste tijd flink aan de weg met fotoseries in opdracht van Museum Boijmans van Beuningen en Museum van Bommel van Dam. Ze weet de leegte van ruimtes te vatten in stemmige foto’s en is een meester in het registreren van subtiele nuances van het licht. Haar grote kwaliteit valt ook in de smaak bij particuliere verzamelaars. Haar werk was onder meer te zien in Fotomuseum Den Haag, Villa Mondriaan en Museum Tot Zover en op kunstbeurzen als UNSEEN en PAN. NRC Handelsblad en Het Parool schreven al over Panyigay’s foto’s.

Als geen andere weet Panyigay verdriet en gemis te vangen in poëtische beelden. Voor de tentoonstelling De Laatste Aai – eerbetoon aan dode dieren, nog tot en met 19 januari te zien in Museum Tot Zover, maakte ze een serie over mensen die hun huisdier hebben verloren. Met de foto’s vat ze niet alleen de leegte en het verdriet van de baasjes, maar ze verbeeldt ook de stilte die er heerst. Met haar foto’s van achtergebleven hondenriemen of door krabben beschadigde deurposten verheft ze voor anderen onbeduidende zaken tot een monument voor een gestorven vriend.

Ik ruik hem nog steeds bevat naast de foto’s van Satijn Panyigay een inleidend essay van Guus Sluiter, directeur van Museum Tot Zover. Het boek is door de kunstenaar vormgegeven en prachtig gedrukt door Tienstuks, de uitgeverij voor kleine oplagen. Gesigneerde exemplaren zijn verkrijgbaar voor € 24, de exemplaren met extra print kosten € 49 (exclusief verzendkosten). Ik ruik hem nog steeds verschijnt op 12 november en is alleen verkrijgbaar via Museum Tot Zover, communicatie@totzover.nl. 


Nu te zien