Persfoto van Groenteman & Vrouw door Saris & Den Engelsman Persfoto van Groenteman & Vrouw door Saris & Den Engelsman

Tot Zover

Broertje Dood

In februari 2016 speelden Groenteman & Vrouw de primeur van de voorstelling Broertje Dood in het café bij Museum Tot Zover. In het kader van een samenwerkingsproject tussen Tot Zover en Theater Oostblok. Deze 'reality revue' ging over de jonge Jan, die zijn grote broer verliest.

Piet, de broer van muzikant en liedjeschrijver Jan Groenteman, overleed in 1993 op 15-jarige leeftijd aan leukemie. Leuk was dat niet voor de twee jaar jongere Jan. Dus meteen na de begrafenis ging hij naar de film Jurassic Park. Voor een beetje lucht. De dood is misschien voor iedereen te groot en te veelomvattend om echt te bevatten, maar een dertienjarige doet in ieder geval niet alsof dat niet zo is. Die is boos, verdrietig, nieuwsgierig en egoïstisch – tegelijk en onomwonden. Lang ging Jan de confrontatie met de dood van zijn broer uit de weg.

In 2015 maakte hij er samen met zijn (hoogzwangere) vrouw, actrice Kiki Jaski en dramaturg Ludo Costongs een muziektheatervoorstelling over. Een zinderend requiem vol alledaagse sketches en levensliederen, voor en over zijn grote broer. Voor de voorstelling waren Jan en Kiki een maand lang te gast op begraafplaats De Nieuwe Ooster, waar ze spraken met medewerkers, uitvaartondernemers, bezoekers en nabestaanden. De verhalen van deze mensen werden ook in de voorstelling verweven. Zo ontstond een montage van liedjes, scènes en sketches rondom de dood. Toegankelijk, levensecht theater over de rauwe kanten van het leven.

Veelbelovende try-out

De Nieuwe Ooster vond veertig nabestaanden bereid om een proefvoorstelling bij te wonen en mee te denken. Annet Doesburg, toenmalig directeur van de Nieuwe Ooster noemde het “….toegankelijk theater waarvan je kunt genieten en ontroerd raken, maar misschien ook op kunt mopperen. Want kan dat wel, een theatervoorstelling over de dood op een begraafplaats?’ Natuurlijk kan dat. De reacties op de voorstelling waren ronduit lovend. De bezoekers die de try-out bijwoonden noemden de voorstelling ‘ontroerend, ontregelend, heftig en levensecht’.

In april en mei volgden nog 8 voorstellingen in de Grote Zaal van het museum.


Over de kunstenaars

Jan Groenteman (Amsterdam, 1980) is musicus. Kiki Jaski (Leiderdorp, 1985) is een Nederlandse actrice en theatermaker. Ze volgde een theateropleiding aan de Toneelacademie Maastricht waar ze in 2007 afstudeerde. Samen vormen ze het duo Groenteman & Vrouw dat reality-revue maakt.Toegankelijk en rauw muziektheater over grote thema's. Ze maakten eerder voorstellingen over verslaving en over ouder worden. "De dood is een heel spannend onderwerp omdat iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt," zegt Kiki Jaski.