Beeld uit de korte film IK BEN (2018) Beeld uit de korte film IK BEN (2018)

Tot Zover

Filmgedicht IK BEN

Het filmgedicht IK BEN (2018) van de Amsterdamse filmmaker Mirella Muroni wordt voor het eerst getoond bij Museum Tot Zover. De poëtische film speelt met het idee dat ook mensen die plotseling sterven, de kans krijgen om hun geliefden gedag te zeggen.


Op de terugweg van een hockeytraining krijgt studente Viola (Vi) een ongeluk met haar fiets. Na het ongeluk krabbelt ze overeind en gaat ze naar haar vriendje Kik voor hulp. Kik, die op dat moment aan het werk is als nachtportier, gedraagt zich vreemd. Maar dan begint het te regenen en de regen lijkt een geheim te herbergen. Vi stelt zichzelf de vraag: ‘ Waar ben je?’
En telkens als ze zichzelf antwoord wil geven op die vraag begint ze haar zin met: ‘Ik ben…’

De film gaat over een jonge vrouw die bij een verkeersongeluk om het leven komt, maar dat niet meteen doorheeft. Vanuit haar perspectief wordt verteld hoe het is om afscheid te nemen als je plotseling overlijdt. Afscheid nemen vanuit een andere dimensie, in een parallelle wereld.

Een ballade in beeld

Mirella Muroni verstaat de kunst om een zwaar onderwerp met schoonheid en poëzie verteerbaar te maken. Met beeldrijm, sferische shots en een voice-over maakt ze van IK BEN een filmgedicht, een ballade in beeld.

Het idee van de film stamt uit de periode dat Muroni’s vader plotseling overleed aan een hersenbloeding. Ze kon niet geloven dat dit het einde was. Dat hij zijn kleindochter niet zou zien opgroeien, niet zou weten hoe het Mirella en haar gezin zou vergaan. “In mij groeide de gedachte dat hij tóch een blik mocht werpen op mijn toekomst en de hoogtepunten uit mijn leven. Misschien dat de doden in een andere dimensie alvast een kijkje mogen nemen in de toekomst, voordat ze naar hun volgende bestemming overgaan?”

Over de film, crew & credits

IK BEN is geselecteerd door EYE International. De jury is lovend over de cinematografische kwaliteit en het duidelijke handschrift van de filmmaker. De film wordt ingezonden voor buitenlandse festivals. IK BEN (16 minuten) is van 21 februari tot 5 mei 2019 in de videozaal van Museum Tot Zover te zien.

Cast: Joy Wielkens, Wieger Wobbe Windhorst, Helen Kamperveen
Scenario & regie: Mirella Muroni
Camera: Jurgen Lisse
Geluid: Jeroen Arkenbout, Quinten Schram
Editor: Sander den Broeder
Production Design: Hanneke Wind
Uitvoerend Producent: Chantal Tjin
Muziek: Tip van den Bos, Daniel Veld
Producent: Aida Maria Productions

Deze film is financieel mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, DELA, Yarden, Museum Tot Zover, VSBfonds en Cinecrowd.


Over de maker

Mirella Muroni is regisseur en scenarist te Amsterdam. Ze heeft een Caribische moeder en een Italiaanse vader. Muroni is in 1995 afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) in de specialisaties scenario en regie fictie. Haar handschrift is barok en neorealistisch. Dit is haar vaders schuld: hij is tenslotte Italiaan en Muroni zag als klein meisje alle belangrijke Italiaanse films samen met hem. Van april 2016 tot april 2017 deed Muroni onderzoek naar haar authentieke vertelstem voor film en proza, dankzij het Ontwikkelbudget van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Het ontwikkelen van Filmgedicht IK BEN is daar een direct resultaat van.

Naast het maken van korte films en het regisseren van theatervoorstellingen (Rode Hoed, KIT, De Krakeling), schrijft Muroni ook proza en gedichten.