Paden van rouw als houtsnede. Beeld: Tot Zover x Copilot Image Creator Paden van rouw als houtsnede. Beeld: Tot Zover x Copilot Image Creator

Tot Zover

Symposium Paden van Rouw

Ben jij nieuwsgierig naar lopen en pelgrimeren bij rouw en verlies? Kom naar het symposium Paden van Rouw, een samenwerking tussen Camino Academie en Funeraire Academie. Laat je inspireren en praat mee op 17 oktober in Utrecht.

E-ticket

Op weinig plekken is er meer rituele dynamiek en innovatie dan rond dood, rouw en herdenken. Opmerkelijk is de opkomst van lopen als weg (letterlijk) om met verlies om te gaan. We staan stil bij onze doden door in beweging te komen.

Rouwcoaches en uitvaartbegeleiders gaan aan de wandel met nabestaanden. De camino naar Santiago de Compostella wordt gelopen ter nagedachtenis van gestorven geliefden, met de as in de rugzak. De film The Way (2010) markeert zondermeer een trend. In een unieke samenwerking verkennen de Camino Academie en de Funeraire Academie op het symposium Paden van Rouw lopen en pelgrimeren als rouwverwerking, de vormen die dat aanneemt, de praktijkervaringen en de betekenislagen. Waarom biedt wandelen troost? 

Bankjes in de natuur

En wat te denken van de vele herinneringsbankjes langs wandelwegen? Zijn die voor de doden of voor de levenden? Verrijken ze de plek of maken ze somber en claimen ze het publieke domein? Ook staan we stil bij de tendentie dat we voor deze nieuwe paden van rouw graag naar buiten gaan, de rust  van de natuur opzoeken. We wandelen alleen of samen, in het bos, langs strand, rivier of andere speciale routes. Verleggen we grenzen om bij onszelf terug te komen?

 

 

Sprekers zijn o.a. Anemoon Elzinga en Arjan Berkhuysen (Rouwpad Terschelling), broeder Damiaan Messing (ritueelwetenschapper, pelgrimsroute Walk of Wisdom), Babet te Winkel (Verlieskunst, auteur Zien in het donker), caminoganger Rient Ploeger, wandelcoach Erna Eskes en Paul Post (em. prof. Rituelenstudies).

Speciale gasten zijn uitvaartondernemer Francy Derix uit Tilburg en Irene Stengs, bijzonder hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de VU.

Moderator is Martin Hoondert (Funeraire Academie en Tilburg University).

 

 


Praktische informatie

Wanneer

Donderdag 17 oktober 2024 van 11.00 -16.00 uur.
Inloop en ontvangst: 10.30 uur.
Borrel: van 16.00 -16.45 uur.

Locatie

Het dagsymposium vindt plaats bij Instituto Cervantes, Domplein 3, 3512 JC Utrecht. Gelegen in een monumentenpand in het centrum van Utrecht, dus optimaal bereikbaar met de trein.

Doelgroep

Professionals werkzaam in de uitvaartbranche en rouwbegeleiding, caminogangers, wandelaars, beleidsmakers openbare ruimte, ritueelbegeleiders, studenten, iedereen met belangstelling in het onderwerp.

Kosten

Deelnametarief is €35, inclusief lunch, koffie & thee en borrel.

Aanmelden

  • U koopt een ticket via de e-ticketing module van Camino Academie/ Santiago - Genootschap van Sint Jacob.
  • Bij annulering is het helaas niet mogelijk om uw inschrijfbedrag terug te krijgen. U kunt wel een vervanger sturen.
  • Wees er snel bij. Aantal plaatsen is beperkt tot 100.

E-ticket


Organisatie

Het symposium Paden van Rouw wordt georganiseerd door de Funeraire Academie en Camino Academie, in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en Tot Zover, museum over leven en dood.

Contact

Heeft u een vraag over uw inschrijving? Neem dan contact op met Chris Strijbos, coördinator Camino Academie, chrisstrijbos@caminoacademie.nl


Lees verder