'The End of Reality', Schrodinger's cat - Tania Theodorou 'The End of Reality', Schrodinger's cat - Tania Theodorou

Tot Zover

De dubbelzinnigheid van het einde

De Griekse kunstenaar Tania Theodorou onderzoekt de dubbelzinnige betekenis van het begrip ‘het einde’. Ze creëert bizarre taferelen die een gevoel van twijfel teweegbrengen. Het einde blijkt minder eenduidig dan wordt gedacht.


Contemplations on the Ambiguous Nature of the End

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover presenteert vanaf 12 juni een serie installaties van de Griekse kunstenaar Tania Theodorou. Zij onderzoekt hierin de dubbelzinnige betekenis van het begrip ‘het einde’. Theodorou creëert bizarre taferelen die een gevoel van twijfel teweegbrengen. Het einde blijkt minder eenduidig dan wordt gedacht…
 

The End of Reality

In de installatie ‘The End of Reality’ combineert Theodorou een serie beelden en objecten die gerelateerd zijn aan Schrödingers kat, een wetenschappelijk gedachte-experiment dat de eigenschappen van atomaire deeltjes onderzoekt. De natuurkundige Erwin Schrödinger stelde dat onder bepaalde omstandigheden een kat levend én dood tegelijk kan zijn. De kat is een metafoor voor de atomaire wereld en geeft het experiment tegelijk een menselijk kader. Theodorou toont een verzameling bevreemdende afbeeldingen van Schrödingers kat. Daarnaast combineert ze de beelden met natuurhistorische objecten waaronder kattenmummies. De installatie illustreert ons beperkte bevattingsvermogen over het einde. In genummerde en gelimiteerde oplage geeft het museum een boek uit van de kunstenaar over Schrödingers kat.

The End of the Road

In het diorama ‘The End of the Road’ verdwijnt een rij bomen in de verte. De weg lijkt eindeloos. Dit werk is een driedimensionale reconstructie van een bestaande foto. Het menselijke materiaal waarvan het tafereel is gemaakt, haar en as, weerspiegelt de treurige landschappen op negentiende-eeuwse haarschilderijen. Deze landschappen – elders in het museum te zien - drukken melancholische herinneringen aan overleden dierbaren uit.

Populaire beeldcultuur en wetenschappelijke theorieën zijn belangrijke bronnen voor Theodorou. Bestaande beelden en objecten voorziet zij van nieuwe betekenis of stelt deze ter discussie. Dit laatste is zichtbaar in haar fascinatie voor woordbetekenissen. Zo wordt in de tentoonstelling het begrip ‘het einde’ volledig ontrafeld. De term verwijst naar de meerduidigheid van woorden,  maar ook naar onze voorgeprogrammeerde opvattingen van het einde. Theodorou’s onderzoekende manier van werken is de aanleiding om collecties met funeralia en natuurhistorische objecten van Museum Tot Zover en privéverzamelaars ter beschikking te stellen aan de kunstenaar. Bestaande objecten krijgen een nieuwe context.
 


Over de kunstenaar

Tania Theodorou studeerde Engelse literatuur in Athene. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en studeerde in 2005 af aan de Rietveld Academie. In 2006 en 2007 nam Theodorou deel aan groepstentoonstellingen in W139, Mediamatic en Hotel Y Boulevard. In 2007 ontving ze een startstipendium van het Fonds BKVB.

 

De tentoonstelling wordt geopend door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar James Beckett. Beckett, de Prix de Rome winnaar uit 2003, verwierf internationale bekendheid met zijn geluidsinstallaties en op het gebied van fotografie.


Lees verder