'Do not go gentle into that good  night' , acryl op doek, 160x140cm, 2018 'Do not go gentle into that good night' , acryl op doek, 160x140cm, 2018

Tot Zover

Kim van Norren

Dylan Thomas’ gedicht 'Do not go gentle into that good night' staat centraal bij de solotentoonstelling van Kim van Norren in Museum Tot Zover. De beeldend kunstenaar schildert met teksten in kleurrijke schilderijen. Meestal zijn het citaten uit welbekende songteksten, gedichten of toespraken. Ze gaat er mee aan de haal en de nieuwe context werkt vervreemdend en bevrijdend.


For English, click here

Kim van Norren heeft met haar kleurrijke, grafisch aandoende schilderstijl een eigenzinnig oeuvre opgebouwd. In haar werken verwijst ze naar zware begrippen als lijden, strijd en de dood, maar ook naar onmogelijke liefde en verlangen. Zij doet dat met een verrassende lichtheid.

De doem van vergankelijkheid kleurt ons bestaan. “De dood”, zegt Van Norren, “is niet het ergste. Het ergste is dat wij ingeklemd zitten tussen ons besef van sterfelijkheid en ons vermoeden van oneindigheid. Hoe komen we daarmee in het reine?”

Do Not Go Gentle

Een recente serie schilderijen rondom het gedicht 'Do not go gentle into that good night' van Dylan Thomas vormt het kader van de solotentoonstelling bij Museum Tot Zover. Thomas schreef het gedicht in 1951 voor zijn vader die stervende was. Hij spoorde hem in het gedicht aan om vooral te blijven strijden en vechten tegen het naderende einde.

Kim van Norren was geraakt door de rauwheid van het gedicht, dat mede door een voordracht door de dichter zelf, zijn plek in de Westerse cultuur heeft veroverd. Ze maakte de werken uit nieuwsgierigheid naar mogelijke nieuwe interpretaties van de tekst.

Voor Van Norren als schilder is het gedicht van Thomas een rijke bron om vanuit te werken: de sterke beeldspraak en visuele zinspelingen inspireren haar. De nacht als beeld voor de dood, ‘close of day’ en ‘dying of the light’ lijken in eerste instantie cliché maar zijn in het gedicht passend en gelaagd. De opstandige boodschap resoneert op doek in Van Norrens kenmerkende vormentaal van tint, kleur en grafische lettercontouren, en schept zodoende een geheel eigen context.

De expositie in de Grote Zaal toont de reeks nieuwe schilderijen rondom Do not go gentle gecombineerd met audio bewerkingen van het gedicht. Daarbij een selectie van dertig bestaande werken van de kunstenaar, gebaseerd op tekstfragmenten van songs van bijvoorbeeld David Bowie, Beyoncé en Leonard Cohen . De expositie is te zien vanaf 1 november 2018.

Dank aan Mondriaan Fonds en courtesy Cokkie Snoei.

Lees hier 'De dood volgens Queen, Adele en David Bowie, met feestslinger', Het Parool, 1-11-2018 (PDF)


Over de kunstenaar

Kim van Norren (Soest, 1980) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen en aan De Ateliers in Amsterdam. Ze won in 2010 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 2011 De Scheffer en in 2014 de Sieger White Award. Van het Mondriaan Fonds ontvangt ze de Werkbijdrage Bewezen Talent (2016-20). Haar werk was te zien op groepstentoonstellingen en ze had solotentoonstellingen in onder meer Museum de Fundatie en het Dordrechts Museum. Van Norrens werk is aangekocht door onder andere Museum Voorlinden, het Dordrechts Museum, the Ekard Collection en de AKZO Nobel Art Foundation. Ze wordt gerepresenteerd door Cokkie Snoei te Rotterdam.

 


Lees verder