Expositie Mozaïek van Verlorenen in de Hoftuin in Amsterdam. Foto: Margareta Svensson Expositie Mozaïek van Verlorenen in de Hoftuin in Amsterdam. Foto: Margareta Svensson

Tot Zover

Een Mozaïek van Verlorenen

In ‘Een Mozaïek van Verlorenen’ ontrafelen Chaja van Kollem en Margareta Svensson de verhalen achter kledingstukken van overleden die worden gedragen door nabestaanden. Zo houden ze degenen die worden gemist bij zich, dicht op de huid – letterlijk.

tickets

Een Mozaïek van Verlorenen is een kunstproject waarbij mensen zijn gefotografeerd in de kleren van een overleden dierbare. Het project begon vanuit Chaja’s en Margareta’s eigen ervaringen met kledingstukken na een persoonlijk verlies.

Vasthouden van herinneringen

Al snel bleek dat veel mensen een bijzondere omgang hebben met de kleding van hun geliefde gestorvene. Samen ontrafelden Chaja en Margareta de verhalen achter de kledingstukken. Het bewaren en dragen van kleding van verwanten die worden gemist is persoonlijk en intiem, en houdt de overledenen dicht op de huid – letterlijk. Ook laat het zien dat tastzin en geur belangrijk zijn bij het vasthouden van herinneringen.

Over de makers 

Een Mozaïek van Verlorenen is de eerste samenwerking tussen theatermaker Chaja van Kollem (1997) en fotograaf Margareta Svensson (1960). Chaja werkt vanuit de beweging en expressie, en Margareta vanuit de compositie en de bevroren stilte van het moment. Ze verschillen in leeftijd, achtergrond en discipline, maar delen een belangstelling voor diepe, bijna onbereikbare emoties. Met dit werk maken ze de ervaring van verlies bespreekbaar, tastbaar en minder eenzaam.


Lees meer