Installatie 'As you know him' I, 2013 Installatie 'As you know him' I, 2013

Tot Zover

Norita Pinas

In de Grote Zaal van Museum Tot Zover is vanaf 25 maart de installatie ‘As you know him II' van Norita Pinas te zien.

Norita Pinas is afkomstig uit Suriname. Het dorp waar ze vandaan komt is verdwenen door de jarenlange guerrillastrijd die in het land woedde. Haar werk is een zoektocht vanuit het verleden naar de wortels van nu. Door haar kunstenaarschap geeft ze vorm aan haar ideeën en gevoelens over de dood en verlies. Hoe verhoudt het verleden zich tot het heden, hoe gaan we om met wat we zijn verloren, hoe moeten we verder leven?

Norita Pinas zoekt steeds opnieuw naar elementen om  vorm te geven aan ‘verstopte verhalen’. Daardoor is een nieuwe versie van het werk nooit een herhaling van de vorige. Haar zoektocht naar dingen die voorbij zijn krijgt steeds een andere vorm. De installatie is gemaakt van verschillende materialen, waaronder beschilderd doek. Het komt intuïtief tot stand en is heel persoonlijk, waardoor het soms ongrijpbaar is. 


Over de kunstenaar

Norita Pinas werd op 4 januari 1966 geboren in Albina, Suriname. Zij woont sinds 1989 in Nederland. In 2013 voltooide zij de opleiding Bachelor of Fine Arts aan de Koninklijke Academie te Den Haag. In 2000 rondde zij de opleiding Teacher Training Drawing af aan de Hogeschool Rotterdam en in 1993 de opleiding Teacher Training Textiles Art aan de Hogeschool te Amsterdam.


lees meer