Exit Here is een poging de britse uitvaartsector op te schudden Exit Here is een poging de britse uitvaartsector op te schudden

Tot Zover

Ondertussen in… Groot-Britannië

Alle ogen zijn gericht op de aanstaande staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II. Maar hoe gaat een normale uitvaart van onze Engelse buren in zijn werk?

Wouter van Aaken sprak de Britse uitvaartondernemer Jeremy Field, onder meer over funeral shops en uitvaart planning.


Jeremy Field is tiende generatie eigenaar van een oer-Engelse uitvaartonderneming. In Januari 2022 werd hij geëerd met ridderorde (soort lintje) vanwege zijn rol in de COVID-19 aanpak in het uitvaartwezen en zijn toewijding aan nabestaanden. Hij nam me mee in een aantal ontwikkelingen binnen de Britse uitvaartsector. 

De Britse uitvaartmarkt lijkt in veel opzichten op de Nederlandse: er zijn geen toetredingsrestricties om een uitvaartonderneming te starten. De twee grootste ondernemingen – CWS Ltd en Dignity Plc.- verzorgen samen een kwart van de 600.000 jaarlijkse uitvaarten. Daarnaast zijn er in het totaal zo’n vijfduizend kleinere uitvaartondermingen. De crematiegraad ligt in Engeland met 79 procent wat hoger dan in Nederland terwijl in het katholieke Noord-Ierland slechts 22 procent wordt gecremeerd. Binnen Europa staat de Britse markt erom bekend dat relatief snel producten en gewoontes uit de VS worden geïmporteerd.

Funeral shops

Een van duidelijke verschillen tussen het uitvaartwezen in Groot-Brittannië en Nederland zie je meteen in het straatbeeld. Waar het in Nederland nog een uitzondering is, is de uitvaartwinkel bij de Britten gemeengoed. Funeral shops midden in de gemeenschap bieden verschillende services en producten. Ook het regelgesprek vindt over het algemeen daar plaats; nabestaanden komen naar de funeral shop om daar samen de uitvaart vorm te geven.

Zo’n gesprek voor een overlijden leidt niet tot een funeral insurance maar tot een prepaid funeral plan. Je bepaalt je wensen en betaalt vooraf je uitvaart. Overigens kun je deze funeral plans ook vaak met maandelijkse betalingen afnemen waardoor ze wel weer de eigenschappen van een verzekering krijgen. De plans zijn er in allerlei vormen: van eenvoudig tot uitgebreid maatwerk. Bij een van de “Limited” plans is de dienst alleen mogelijk op dinsdag- donderdag voor half 11 of na half 4.

Tijd tussen overlijden en uitvaart

In Nederland begraven of cremeren we niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Engeland kent zo'n wetsbepaling niet, daar is geen enkele tijdsrestrictie. De gemiddelde tijd die men neemt om een uitvaart te regelen is twee weken. Maar het komt ook wel voor dat de dode maandenlang in het mortuarium wacht. Popzanger George Michael bijvoorbeeld. Hij stierf op Christmas Day in 2016, maar zijn begrafenis was pas drie maanden later. Voor staatsbegrafenissen liggen protocollen klaar en wordt er begraven binnen een week of uiterlijk tien dagen.

Trends

De belangrijkste trends in Engeland zijn de toenemende concurrentie, het stijgende aantal directe crematies en het afnemende aantal balsemingen. Prijs speelt een steeds belangrijker rol. Niet alleen in het budgetsegment, maar in de gehele markt.

Wouter van Aaken zit namens branchevereniging BGNU in de European Federation for Funeral Services (EFFS), voor Europese samenwerking en kennisdeling.


Verdieping?

  • In Engeland is ook wel sprake van 'funeral poverty', meer dan in Nederland waar het grootste deel van de bevolking voor uitvaartkosten is verzekerd. Lees hier het onderzoek van het Centre for Death and Society (CDAS), Bath University.
  • Groot-Britannie is een etnisch en religieus divers land, gevormd door langdurige banden met gemeenschappen uit de Gemenebest en andere migratiestromen. Lees in dit onderzoeksartikel hoe de Britse begraafplaatsen en crematoria minderheidsgroepen (al dan niet) bedienen.