De uitvaartceremonie is doorgaans in de plaatselijke katholieke kerk De uitvaartceremonie is doorgaans in de plaatselijke katholieke kerk

Tot Zover

Ondertussen in… Oostenrijk

Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken sprak tijdens de Uitvaartbeurs 'Funéraire 2019' in Parijs met Markus Pinter van de Oostenrijkse uitvaartbranchevereniging.


Tekst: Wouter van Aaken

Markus Pinter vertegenwoordigt de Oostenrijkse uitvaartbrancheorganisatie in het buitenland. Een opgewekte man van begin 40 en directeur van de Bestattung und Friedhöfe Wien. Een brede gemeentelijke organisatie die de begraafplaatsen in Wenen beheert, jaarlijks 10.000 uitvaarten regelt (!) en participeert in een crematorium en een opleidingsinstituut.

Vooral begraven

In Oostenrijk wordt vooral nog veel begraven, normaliter in een familiegraf. Landelijk is dit 55 procent, maar anders dan in andere hoofdsteden ligt dit percentage in Wenen met 67 procent juist hoger. Pinter: “Het is onduidelijk hoe dit komt. Mogelijk is hier meer grond beschikbaar vergeleken met de bergregio’s of heeft het te maken met de Weense cultuur. In Wenen zijn wel 46 begraafplaatsen.” Ook na crematie in een van Oostenrijks dertien crematoria wordt de urn in 80 tot 90 procent van de gevallen begraven. Uitstrooien van de as is niet toegestaan.

Muziek & 9 wetten

Een gemiddelde Oostenrijkse uitvaartceremonie duurt ongeveer een uur met een belangrijke rol voor muziek. In de steden vindt de ceremonie meestal plaats in een ceremoniehal op de begraafplaats. In de dorpen vaak in de kerk waarna begraven wordt op het kerkhof, ook als de overledene geen lid meer was van de kerk. De uitvaartgewoontes verschillen in Oostenrijk per regio. Natuurlijk heeft het landschap daarmee te maken, maar daarnaast heeft elk van de negen provincies zijn eigen Wet op de Lijkbezorging(!). Daardoor is in de ene provincie meer mogelijk dan in de andere. In sommige provincies is natuurbegraven mogelijk en in andere niet. In enkele provincies mogen alleen gemeentes een crematorium starten.

Vakbekwaamheideisen

De handelswet bepaalt dat niet iedereen zijn eigen uitvaartbedrijf mag starten. Je moet twee jaar praktijkervaring hebben bij een andere organisatie en daarnaast een examen afleggen. De concurrentie neemt zeker in de steden langzaam toe. Recent is een internetbedrijf begonnen dat enkel uitvaarten uitzet naar anderen. Pinter: “De grootste uitdaging voor elk uitvaartbedrijf is de toename van cremeren. We zien dat deze uitvaarten minder uitgebreid zijn, waardoor er dus minder marge zit. Daarnaast zie ik een trend in het groener maken van de uitvaart.”

Wouter van Aaken zit namens branchevereniging BGNU in de European Federation for Funeral Services (EFFS), voor Europese samenwerking en kennisdeling.

Wist-je-dat?

  • De Weense Algemene Begraafplaats (Wiener Zentralfriedhof) is met een oppervlakte van bijna 2,5 miljoen m² (2,5 km²) de op een na grootste begraafplaats van Europa. De begraafplaats behoort dankzij haar omvang en de vele eregraven tot de bezienswaardigheden van Wenen.
  • Oostenrijk heeft ook een uitvaartmuseum. Het Bestattungsmuseum bevindt zich op de Wiener Zentralfriedhof en is open ma-vr, dus combineer een bezoek!

Lees verder