Rouwsieraad 'Memoria' (2002) van ontwerpster Marieke Blaauw

Memoria, verdriet & herinnering

Memoria is een bijzonder eigentijds rouwsieraad, dat volgens de ontwerpster mensen helpt bij rouwverwerking. Het maakt gebruik van het idee dat rouw verschillende fasen kent.


Verdriet

Vroeg in de rouw is de belangrijkste emotie verdriet. In Memoria wordt een reepje stof van de favoriete kleding van de overleden persoon gestopt. Zo draag je altijd iets mee van de persoon die je mist, en blijft de dierbare toch dichtbij. Het sieraad zal zo opgemerkt worden door anderen, aldus de ontwerpster. Vaak maakt dit het makkelijker te praten over je verdriet.

 

Herinnering

Later in de rouw komt de nadruk meer te liggen op het willen herinneren van de overleden persoon. Om het sieraad aan te passen aan deze fase van de rouw, kan het in het vuur worden gelegd waardoor de stof verbrandt. Na dit rituele afscheid kan het sieraad worden gedragen als herinnering aan de overleden persoon, gegraveerd met diens geboorte- en sterftedatum die bij aankoop in het sieraad zijn gegraveerd.

Het sieraad bestaat uit gevlochten metaal (rvs) met ronde sluiting waarin geboorte en overlijdensdatum zijn gegraveerd. Bij het sieraad hoort een verbrandingsschaal van keramiek. Museum Tot Zover heeft het sieraad sinds 2009 in langdurige bruikleen. 


Marieke Blaauw (1979) maakte Memoria als afstudeerproject van de Design Academy Eindhoven. Ze is tegenwoordig bekend als lid van de animatiestudio Job, Joris & Marieke. Hun werk bestaat uit videoclips en korte animatiefilms. In 2014 maakten ze de korte animatiefilm A Single Life die werd genomineerd voor een Oscar. In de animatie maakt Pia een reis door de tijd en haar leven, door de naald op verschillende plekken van een grammafoonplaat te zetten.