Gedenkspiegels van as, een afstudeerproject uit 2019 van Kim Beerepoot Gedenkspiegels van as, een afstudeerproject uit 2019 van Kim Beerepoot

Tot Zover

Gedenkspiegel

Hoe maak je iets dierbaars met crematie-as, iets dat de herinnering aan de overledene combineert met de tastbaarheid van het materiaal? Kim Beerepoot onderzocht het in haar afstudeerproject ‘As en haar dimensie’. Na veel materiaalexperimenten ontwikkelde ze gedenkspiegels van as. Nu te zien in het museum!


Van oudsher is een spiegel een reflectie van de ziel. Daarbij is ieders weerspiegeling anders. Door in deze gedenkspiegel te kijken, zie je niet alleen jezelf maar kijk je ook terug op het leven van de overledene. Wat herken je? En wat leeft voort? Of misschien zie je door de reflectie in as je eigen sterfelijkheid weerspiegelt?

Na uitgebreid vooronderzoek en begeleiding door Museum Tot Zover deed Kim Beerepoot (1996) materiaalexperimenten met asrestanten, tweecomponentenhars en basaltpoeder. Ze ontwierp een hangende, grote spiegel en een kleiner op zakformaat. Zo kan de nabestaande kiezen welke vorm het beste bij hem of haar past. Voor in het interieur of intiem in de hand.

Het ontwerp is een afstudeerproject uit 2019 aan de Academie Artemis te Amsterdam en is als bruikleen opgenomen in de collectie van Museum Tot Zover. Tijdelijk te zien in de zaal Lichaam en Herinnering.
 


Lees verder