Detail van Loop Living Cocoon (2020), de levende doodskist van bio-designer Bob Hendrickx. Detail van Loop Living Cocoon (2020), de levende doodskist van bio-designer Bob Hendrickx.

Tot Zover

Loop Living Cocoon

Steeds meer mensen willen na hun overlijden ‘terug naar de natuur’. Niet op een traditionele begraafplaats, maar tussen de bomen de grond in en op een milieuvriendelijke manier. Deze innovatieve doodskist is gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen, een 100% natuurlijk materiaal en lijkt nu al een groen succes.


Sinds zomer 2021 is 's werelds eerste levende doodskist, naar ontwerp van bio-designer Bob Hendrickx, bij Museum Tot Zover te zien. In de tuinzaal, op het terras en in de museumtuin zijn diverse prototypen en materiaalstudies te bewonderen. We tentoonstellen de kist op een semi-permanente wijze, wat best wel spannend is want de kist is ontworpen om uiteen te vallen. In de loop van het jaar zal de kist overwoekerd worden door zwammen en prachtige schimmels.

Als toepassing voor een lijkkist heeft dat extra voordelen. Het organische materiaal herstelt gifstoffen uit de bodem én het lichaam. Eenmaal in de grond lost de levende doodskist in 45 dagen op in de natuur en wordt je weer helemaal één met de natuur.

Wortelnetwerk van paddenstoelen

Leidend thema van het ontwerp is de kringloop van het leven. De organische kist is gemaakt van mycelium, het groenste materiaal en recyclelaar van de natuur. Dit netwerk van schimmeldraden vormt een gigantische massa in de aarde en groeit op vrijwel alles. Ontwerper Bob Hendrikx (27) leek het passend om de afbreekbare en bloeiende aspecten te combineren in een doodskist.

Nieuw leven

De paddenstoelen worden opgekweekt en na toevoeging van organisch materiaal groeit het in een mal uit tot een kist. Dat duurt zeven dagen. De gedroogde kist wordt in de grond actief en breekt af. Met de dood maak je nieuw leven. Hendrikx meent dat we nog te lineair denken inzake sterfelijkheid. “Maar de dood is niet het einde, eigenlijk is het een nieuw begin. Verder kunnen leven als mooie spar of bloem, hoe mooi is dat!”

In het nieuws

De Loop Living Cocoon, zoals de organische kist heet, wordt al gekocht en gebruikt. De uitvaartbranche omarmt het idee, en ziet kansen in opschaling. Mede daarom wordt de ‘levende’ doodskist doorontwikkeld bij de start-up LOOP in Delft. Het milieuvriendelijke initiatief kreeg veel internationale persaandacht, o.a. The New York Times, The Guardian, RTL Nieuws maar ook nieuwsoutlets van Tsjechië tot China hebben erover geschreven.

Wie ligt er niet graag in een bedje van mos?


Lees verder