Detail uit herman de vries * vergaan in de Grote Zaal van Museum Tot Zover Detail uit herman de vries * vergaan in de Grote Zaal van Museum Tot Zover

Tot Zover

Perskit

Hier download je het persbericht, foto's en logo's van herman de vries * vergaan. Dit materiaal is vrij te gebruiken voor publicaties over de expositie.


Foto's die je kunt gebruiken 

Klik op afbeelding voor download in hi-res.
Bron vermelden: Museum Tot Zover
Kunstenaar: herman de vries
Alleen te gebruiken in het kader van de tentoonstelling 'herman de vries * vergaan'.

Amsterdam, 19 april 2022

leren sterven met herman de vries

Alles vergaat; een bloem, de zomer, een hartslag, de tijd, het leven. Het is het actieve moment van vergaan, dat herman de vries ons laat zien in * vergaan. De expositie in Museum Tot Zover is als een spiegel die ons voorzichtig confronteert met onze eindigheid. Daar hoeven we niet somber van te worden, vindt de vries, “als het leven ophoudt, gaat het leven verder, onophoudelijk.”

Kunstenaar herman de vries (Alkmaar, 1931) werkt alleen nog maar met wat hij buiten vindt. Ingelijste korenaren, boomstronken, rozenknoppen, stenen, leeggedronken blikjes: hij laat ons er met andere ogen naar kijken. de vries houdt van natuur en van natuurlijke processen. Hij ziet zichzelf als bemiddelaar: “natuur is kunst – ik laat het zien.”

biënnale
Het werk van de vries wordt internationaal door velen gewaardeerd en bevindt zich in de collecties van zowel belangrijke musea als van verzamelaars. In 2015 vertegenwoordigde hij Nederland tijdens de Biënnale van Venetië.

“als het leven ophoudt, gaat het leven verder, onophoudelijk.”
– herman de vries

oude begraafplaats
Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling van herman de vries aan vergankelijkheid wordt gewijd. En hoe passend is het dan dat dit gebeurd in Tot Zover, museum over dood en leven, gevestigd op gedenkpark De Nieuwe Ooster. Vanuit de museumzaal zijn de bomen en struiken van de oude begraafplaats goed te zien. Tot Zover toont werk uit verschillende perioden, waaronder een cirkel vol met geurende rozenknoppen.

transformatie
“de hele wereld zit in een continu transformatieproces en er gaat niets verloren”, stelt de vries. In herman de vries * vergaan leren we sterven aan de hand van deze inmiddels 90 jarige kunstenaar.

audiotour, ontroertoer en magazine
Podcastmaker Jesper Buursink maakte de audiotour. Serietekenaar en gebiedsbiograaf PJ Roggeband verzorgt ONTROERTOERS over De Nieuwe Ooster gedurende de tentoonstellingsperiode. Bij herman de vries * vergaan verschijnt bovendien een rijk geïllustreerd magazine met bijdragen van onder meer Tommy Wieringa en Cees de Boer.

te zien van 22.04.2022 tot 28.08.2022

 

Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder. Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train (***** de Volkskrant), Post Mortem, De Laatste Aai (**** de Volkskrant) en EAT LOVE DIE. Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.