Dag, lieve hommel! Dag, lieve hommel!

Tot Zover

Theatervoorstelling: Het Crematorium voor Kleine Dieren

Dag, lieve hommel! Kinderen en volwassenen zijn uitgenodigd om op zondag 26 mei een klein dood diertje of insect mee te nemen naar Park Frankendael. Daar verzorgt de theatervoorstelling Crematorium voor Kleine Dieren de hele dag door dierbare uitvaarten op maat. Kom ook naar de première!


Waardig afscheid

Begraven kennen we wel, maar hoe gaat het bij een crematie? Het is fijn om te oefenen in het klein. Dat wil het gelegenheidstrio Josine Beugels (beeldend kunstenaar), Lisah Baert (theatermaker) en Marjolein Mostert (acteur) demonstreren. Bij de mobiele theaterwagon met oven kun je terecht voor een waardig afscheid van insecten en andere kleine beestjes.

Het idee is simpel: Er sterft een klein dier (tot 10cm). Bijvoorbeeld een vlieg, goudvis of koolmeesje. Misschien stemt de dode wesp in de limonade ook treurig? Je brengt het beestje mee. Na een kort intakegesprek wordt er een volledige uitvaart verzorgd. Van opbaring tot koffietafel, van toespraak, gedachtenisprentje tot oveninvoering. Want de dieren worden ook echt gecremeerd, in een klein emailleeroventje dat aan de buitenzijde van het zwarte keetje is bevestigd.

Daarnaast is er gelegenheid voor kinderen om een ‘dierbaar’ herinneringsdoosje te knutselen als eerbetoon aan een overleden (huis)dier.

 

 

Schattig én serieus

De voorstelling Crematorium voor Kleine Dieren combineert serieuze improvisatie met talent voor het tragikomische. Geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, wordt het belang van afscheid nemen en rituelen uitgelicht. Iets in de tuin begraven hebben kinderen vaak al wel eens gedaan, maar een crematie maakt pas echt nieuwsgierig. Kinderen leren dat verlies bij het leven hoort. En dat een beetje droevig zijn helemaal niet erg is.

Lees hier de recensie van Merel Thie in NRC:

Een crematorium voor kleine dieren: theater én echt - NRC

 


De Laatste Aai

De voorstelling is een opwarmer voor de tentoonstelling De Laatste Aai, die vanaf 13 juni te zien is in Museum Tot Zover. De Laatste Aai, eerbetoon aan dode dieren gaat over denkbeelden en rituele praktijken rondom de dood van een geliefd dier. Is rouwen om een dier vergelijkbaar met het rouwen om een mens? Kunst laat ons het verdriet om dode dieren begrijpen en plaatst vraagtekens bij onze dubbelzinnige houding in dit verband. We houden van ze, maar eten ze ook op.

Lees meer over de tentoonstelling

Doe mee met de #DeLaatsteAai campagne en gedenk hier je liefste dier


Praktische informatie

Wanneer

Zondag 26 mei 2019. De performance/tentoonstelling is doorlopend - en ook zonder inbreng van een diertje - te bezoeken van 11:00 tot 18:00 uur.

Locatie

In Park Frankendael tijdens de Pure Markt. Op het grasveld, langs het verharde pad en onder het toeziend oog van meneer en mevrouw ooievaar kun je de crematiewagon vinden.  Hoek Middenweg / Kamerlingh Onneslaan, Amsterdam-Watergraafsmeer.
Goed bereikbaar per openbaar vervoer en fiets. Voldoende gratis parkeergelegenheid op zondag.

ROUTE

Doelgroep

Iedereen vanaf 6 jaar

Kosten

Deelname is kosteloos. De voostelling wordt aangeboden door Museum Tot Zover als randactiviteit van De Laatste Aai.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roos Bekkenkamp, communicatie medewerker van Museum Tot Zover / 020- 694 04 82/ r.bekkenkamp@totzover.nl.

Boekingen

Deze voorstelling heeft inmiddels plaatsgevonden, maar reist rond in 2019/2020 en is beschikbaar voor festivals en open dagen. Heeft u interesse om het mobiele Crematorium voor Kleine Dieren te boeken?
Neem gerust contact op met de kunstenaar Josine Beugels, info@josinebeugels.nl


Lees verder