Begrafeniscake (illustratie: Museum Tot Zover) Begrafeniscake (illustratie: Museum Tot Zover)

Tot Zover

Koffie & cakelezing | de smaakeditie

Geurkunstenaar Frank Bloem en culinair etnoloog Carolina Verhoeven zijn te gast tijdens de koffie- en cakelezing van zondag 13 augustus.

TICKETS

UITVERKOCHT

Tijdens deze speciale smaakeditie leren we van alles over krentenwegge, leedbollen en krakelingen: regionale eetpraktijken rondom rouw in vervlogen tijden. Carolina Verhoeven is adviseur ‘historische baksels’ bij de huidige tentoonstelling Een Lekkere Dood: over eten bij afscheid en rouw en ze pleit voor een herwaardering van oude baktradities. Laura Cramwinckel, één van de samenstellers van de expositie, meent echter dat de vaak verguisde koffie- en cake eerherstel verdient en leest daarover een column voor.

Zonder geur geen smaak, een specialisme van zowel Carolina Verhoeven als geurkunstenaar Frank Bloem. In het tweede deel van de lezing ontdek je welke geuren ons bij sterven kunnen troosten. Ter afsluiting van de lezing wordt het Lekkere Dood tentoonstellingsmagazine gepresenteerd.

In de expositie Een Lekkere Dood zijn verschillende baksels en objecten uit de collectie van Carolina Verhoeven te zien. Als oprichtster van Stichting Culinair Erfgoed Centrum bestudeert - en verzamelt - ze al een leven lang van alles wat te maken heeft met gebruiken, tradities en rituelen rond eten en voeding. Vooral die van het platteland en die rondom de dood. Want in vroegere tijden kende elke regio en streek zijn eigen rouwgebak.

Samen met parfummaker, kunstenaar en auteur Frank Bloem ontwikkelde ze voor de tentoonstelling de 5-delige aromareeks 'geuren van het einde'. Want proeven doe je feitelijk met de neus. Hoe kan geur onze doodsbeleving positief beinvloeden? Van Bloem verscheen onlangs Geur. De vergeten sensatie, Ten Have, 2022.

Praktische info

  • zondagochtend 13 augustus 11-12 uur, inloop vanaf 10.30 uur. Bezoek na afloop de tentoonstelling.
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route.
  • toegang tot de lezing en het museum is €15.
  • entree met Museumkaart is €7,50.
  • Prijs is inclusief het nieuwe tentoonstellingsmagazine Een Lekkere Dood!
  • s.v.p. aanmelden voor de lezing via e-ticketing..
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij je geen plek garanderen.
    Update 12.8.2023: UITVERKOCHT
  • vragen? Mail communicatiemedewerker Lizz Heijn op l.heijn@totzover.nl.

TICKETS

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.


Nu te zien