Tot Zover

Een Lekkere Dood

Wat eten we bij afscheid en rouw? Die vraag staat centraal in de nieuwe thematentoonstelling bij Museum Tot Zover.

Koffie, cake, bitterballen of halva? We eten en drinken wat af als we rouwen. Nederland heeft een rijke culinaire traditie tijdens uitvaarten. Vroeger én nu. Denk aan de krakelingen, het loofbier en de koffietafels. Rondom het sterven is eten van groot belang. Samen eten is werken aan verbinding, het geeft troost over de grenzen van het leven heen. Een zoete lekkerij is een noodzakelijke opkikker en biedt een kleine verzachting voor verdriet. Het gaat ook over symboliek en identiteit. Bepaalde gerechten, smaken of geuren kunnen je ook jaren later laten terugdenken aan gestorven dierbaren: “Dat vond zij zo lekker.”

Cake+

Vanaf 9 juni laat Een Lekkere Dood je zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. En ja, Museum Tot Zover gaat de cake niet uit de weg. Kunstenaars geven hun visie met kunstwerken zoals een muur van Afghaanse halva en een koffie- en cakefontein. Er zijn vele activiteiten in een toegankelijk, kleurrijk en smakelijk geheel, die bovendien prettig verteerbaar is voor een brede doelgroep.

Deelnemende kunstenaars

Gijs Assmann, Raúl Ortega Ayala, Razia Barsatie, Alicia Framis, Klaas Gubbels, Remy Jungerman, Erik Mattijssen, Kiriko Mechanicus, Narges Mohammadi, Mai van Oers, Carmen Schabracq, Studio Lernert & Sander X Aux Raus, Peer Vink, Marije Vogelzang, Kees de Vries + veel afscheidsfotografen.

Dit buffet van kunstenaars wordt begeleid door onder andere Hiske Versprille, Petra Possel, Carolina Verhoeven en Sandra Schouten.


Meer weten? Mail gastcurator Wouter van Herwaarden, w.vanherwaarden@totzover.nl.