Tot Zover

Een overzicht in 32 vensters

In januari 2020 presenteerde stichting Dodenakkers.nl de eerste Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed in Museum Tot Zover. De canon staat stil bij 32 vensters over het bijzondere funeraire erfgoed dat we in Nederland hebben en brengt een ordening in de geschiedenis van onze omgang met de dood: van hunebed tot Wet op de lijkbezorging.

Bekijk hier de huidige vensters in vogelvlucht.

Uitgave

De Funeraire Canon 1.0 is een initiatief van stichting Dodenakkers.nl en is gedurende 2019 in fases tot stand gekomen met input van nieuwsbrieflezers en verschillende auteurs. De samenstellers zijn Leon Bok en René ten Dam. Wil je de complete versie van de Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed (januari 2020) lezen, dan kun je deze bestellen via de website van stichting Dodenakkers.nl.

De prijs van de Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed is tijdelijk €14,00 (normaal €17,50).

Naar een nieuwe funeraire canon?

Een historische canon is nooit af en ook onze blik op de uitvaartcultuur verandert. Daarom beschouwt Stichting Dodenakkers.nl de huidige canon als een eerste versie die moet leiden tot discussie. Een werkgroep met meerdere partners zoals Museum Tot Zover, Universiteit Tilburg, Fontys Hogescholen en RCE buigt zich hier over en organiseert expertmeetings en discussieronden. Dit moeten leiden tot een geactualiseerde versie die voor meerdere doeleinden en doelgroepen zowel herkenbaar als functioneel is. Welke vensters mogen weg, welke moeten erbij?