Te nat of te droog, te industrieel en te saai: leve de uitvaartcake! Te nat of te droog, te industrieel en te saai: leve de uitvaartcake!

Tot Zover

Welke uitvaartcake is het lekkerst?

Qua hapjes valt er steeds meer te kiezen bij de uitvaart. Toch blijft de zoete, goudgele cake een vette hit in de koffiekamer. Ter gelegenheid van de aankomende tentoonstelling Een Lekkere Dood heeft Museum Tot Zover een smaaktest geïnitieerd. Een deskundig panel proeft veertien cakes. Welke cake ontroert ons het meest - op een goede manier?


Tekst: Hiske Versprille, culinair journalist en juryvoorzitter van de Grote Uitvaartcaketest.

Proeftafel

De lange proeftafel is prachtig gedekt, de scoreformulieren liggen klaar en de jury heeft extra licht gelunched. Liesbeth de Ruijter, floormanager van het museumcafé houdt wel van een luchtig plakje, terwijl culinair recensent en schrijver dezes Hiske Versprille juist graag natte, zompige cake eet. Banketbakker in ruste Cees Holtkamp: ‘Ik heb er in mijn leven misschien wel honderdduizend gebakken, maar ben zelf niet zo’n cake-eter.’ We houden ons hart vast.

Dat blijkt gelukkig niet nodig, want over hoe een goede uitvaartcake smaakt, blijkt de jury opvallend eensgezind. Die is eenvoudig maar doeltreffend, gemaakt met goede ingrediënten. Holtkamp: ‘boter, suiker, ei en bloem in gelijke hoeveelheden; wat zout; eventueel wat bakpoeder’. Hij vraagt bij het eten het minimale van de aanwezigen, die immers al druk genoeg zijn met de overledene en hun rouwarbeid; de cake is beslist niet hard of droog, maar smeltend, smeuïg en mals. Ook is de cake niet al te uitgesproken (het is geen citroen- of vanillecake) maar wel goed op smaak, lekker zoet-zout-boterig en bescheiden aromatisch. Liesbeth de Ruijter: ‘Het is simpelweg iets lekkers ter troost, en daarom moet het goed zijn. Een uitvaart is immers vaak al verdrietig genoeg.’

Een brok in de keel

We proefden blind veertien verschillende roombotercakes: de drie huiscakes van grote uitvaartondernemingen (Dela, Monuta en PC Uitvaart) twee van Amsterdamse begraafplaatsen (De Nieuwe Ooster en St. Barbara) drie van bekende banketbakkers (Kwekkeboom, Arnold Cornelis en Bakkerij Bekkers) en zes van grote supermarkten. Veel uitvaartcentra kopen hun cakes bij de plaatselijke bakker of groothandel. Bij een gelijke score kreeg de cake met de laagste prijs per 100 gram de voorkeur.

Al na drie cakes heeft heeft Cees Holtkamp tranen in zijn ogen en een brok in zijn keel – en dat is niet van vreugde. ‘Ik neem even een slokje water, hoor’ zegt hij. ‘Deze krijg ik niet weg.’

Van kanariegeel tot lijkbleek

Want er kan nogal wat misgaan bij een eenvoudig baksel, zo blijkt. We komen kanariegele cakes en lijkbleke cakes tegen; cakes bitter van de kunstmatige vanille-aroma of zuur van ranzige boter; een cake die naar Dreft smaakt; een cake met gaten en vooral veel droge, harde cake. Gehoord tijdens het proeven: ‘Dit is echt heel akelig’  ‘Afstotelijke geur.’ ‘Ik wil dit niet eten.’ Vooral bij de supermarkt- en groothandelscakes is het bar, want alleen de luxecake van de Albert Heijn haalt, ondanks de vannillinegeur, nèt een zeven door de fijne structuur. En ook bij de huiscakes van de grote uitvaartmaatschappijen is beslist ruimte voor verbetering.

Heerlijke baksels

We halen de ambachtelijke bakkerscakes er met groot gemak uit: die halen allemaal een dikke voldoende. Zowel Patisserie Rijkhof uit Amsterdam Bos en Lommer (huiscake van begraafplaats St. Barbara) als Bakkerij Bekkers uit Brabant krijgen een dikke acht voor hun heerlijke baksels: fijn kruim, boterig en fluweelachtig, met een heerlijke ouderwetse geur en prettig gekaramelliseerde buitenkant. Gehoord: ‘Ik ga hem nu wegzetten anders eet ik hem helemaal op.’ Omdat de cake van Bekkers net wat goedkoper is, roepen we deze uit tot de winnaar van de test.

Uitslag Top-3

1. Bakkerij Bekkers, Noord-Brabant | € 5,80 (450 gram) | Eindcijfer: 8+ | Echt ouderwetse cake, geurige citroenschil en boter, heel erg lekker.
2. Patisserie Rijkhoff, Amsterdam | €5,95 (400 gram) | Eindcijfer: 8+ | Fijn kruim, boterig en fluweelachtig, een prettig gekaramelliseerde buitenkant.
3. Van Moss / Het Bakblik (huiscake begraafplaats De Nieuwe Ooster) | alleen zakelijke verkoop | Eindcijfer: 7 | Vreemd wit met een donkere korst, zwaar maar wel smakelijk.
3. Banketbakkerij Arnold Cornelis, Amsterdam | €€6,85 (450 gram0 | Eindcijfer: 7 | Compact, redelijk smeltend, beslist niet vies.
3. Banketbakkerij Kwekkeboom, Amsterdam | €6,70 (400 gram) | Eindcijfer: 7 | We proeven de boter, maar hij is wel een vrij vlak van smaak met een nogal  droog kruim.
3. AH Luxe roombotercake| €3,89 (400 gram) | Eindcijfer: 7- | We proeven vanilline en ook een raar soort zetmeel (aardappel?) maar de structuur is goed.  ‘Dit is een supermarktcake, maar beslist geen slechte.’

Lees ook het uitgebreide artikel in de Volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/begrafeniscake-droog-en-fantasieloos-of-perfect-afscheidshapje~bdc4116b/

Meer informatie bij communicatiemedewerker Lizz Heijn, l.heijn@totzover.nl.


Nu te zien