Boekillustratie Wat doen we met de spullen? Boekillustratie Wat doen we met de spullen?

Tot Zover

Koffie & cakelezing met Dick Wittenberg

Wie sterft, verdwijnt van de aardbodem. Wat achterblijft, zijn de spullen. Wat zeggen die spullen over ons? Op zondagochtend 21 november 2021vindt hierover in Museum Tot Zover een koffie- en cakelezing plaats. Luister naar Dick Wittenberg, auteur van de aangrijpende familiegeschiedenis "Wat doen we met de spullen?"

RESERVEER

Auteur en journalist Dick Wittenberg schreef een kroniek van rouw en onthechting na de dood van een mater familias. Hoe zielloze voorwerpen bezield raken door de betekenis die ze hadden voor de bezitter en de herinneringen die ze oproepen bij de kinderen die achterbleven. Dicht op de huid, zonder dat de lezer zich een voyeur voelt.

Toen de Brabantse Jo van Overdijk 18 jaar was, had ze minder dan vijftig bezittingen. Toen ze op 90-jarige leeftijd overleed, waren dat er meer dan tienduizend.

Aan de hand van een doorsnee nalatenschap vertelt Wittenberg niet alleen een aangrijpende familiegeschiedenis, maar laat hij ook zien hoe Nederland de afgelopen eeuw ingrijpend veranderde.

Praktische info

  • zondagochtend 21 november van 11-12 uur, inloop vanaf 10.30 uur
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • bijwonen van de lezing is gratis op vertoon van een museum entreebewijs en coronapas.
  • Museumkaart is ook geldig.
  • s.v.p. aanmelden via e-ticketing.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij u geen plek garanderen.

reserveer

 

Lees alvast een fragment

Ik ben geconcentreerd aan het werk als mijn mobiele telefoon de rust verstoort. Een onbekend nummer en toch neem ik op. Ik krijg uitvaartbegeleider Lian van Meel aan de lijn, van uitvaartonderneming Harriet van der Vleuten in Tilburg. Ze komt direct ter zake. ‘Ik denk dat ik een familie voor je heb.’

Nieuwsgierig? Lees alvast de eerste bladzijden, dat kan hier.

Het boek verschijnt in de boekhandel op 2 november 2021 en kost €22,50. Je kunt het ook online bestellen via De Correspondent.
Het is na de koffie &cakelezing ook te koop bij het museum, alwaar de auteur signeert.

 

Lees ook in de Volkskrant (30-10-2021) "Mevrouw van overdijk (90) liet naar schatting tienduizend dingen na. Wat gebeurt daarmee?

Over de schrijver

Dick Wittenberg (1953) is schrijver en journalist. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsbladin binnen- en buitenland. Sinds 2013 schrijft hij voor De Correspondent. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor Binnen is het donker, buiten is het licht, een boek over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi. Voor de reportages waarop het boek gebaseerd is, krijg hij de Dick Scherpenzeel Persprijs en de Vlaamse Filip Decock-prijs.

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.

Deze lezing is georganiseerd i.s.m. de Correspondent.


Nu te zien