Tot Zover

Schemering

In Schemering trekt Sarah Grothus de bezoeker een onbekende wereld in. Wat dit precies voor een plek is, maakt ze niet duidelijk. Er zijn geen herkenbare ruimtes, geen specifieke landschappen en ook geen objecten. Je ziet groteske figuren. Archetypische personages: ouderen, kinderen, sterken, zwakkeren, met harde koppen of zachte blikken. En skeletten, spookachtige figuren. Hybride wezens. Karakters uit een ander universum.


De figuren hebben wel relaties. Ze zoeken elkaar op en soms raken ze elkaar aan. Is dit een dodenrijk, zijn het onze voorouders misschien? Symbolen, rituelen, mythen zijn ongezien aanwezig. De grens tussen leven en dood lijkt niet te bestaan.We bevinden ons in een bezielde tussenwereld.

De kunstenaar houdt van onvoorspelbaarheid en de ruimte die het toeval biedt. Op de doeken gebruikt ze expres geen onderschilderingen waardoor transparantie ruimte krijgt. Op enkele plekken in deze expositie hangen werken voor ramen en speelt het daglicht een eigen rol.

Geesten en herinneringen

Het werk van Grothus ontstaat door vrijheid en fantasie. In het intuïtieve schilderproces probeert ze een onbekend territorium te veroveren. Ze heeft vooraf geen plan, ze graaft in haar onderbewuste. Zo legt de kunstenaar verbindingen en ontleed ze emoties. De wezens in haar werelden zijn niet allemaal vriendelijk, ze vertolken alles wat we in ons hebben. Lief, zorgzaam, dreigend en bruut. Wat ze zijn, weten we niet. Zijn ze dood of levend? Zijn het verstotenen of nomaden? Het zijn misschien geesten van overledenen of flarden van onze eigen herinneringen. Misschien zien we zelfs de toekomst.

Over Sarah Grothus

Sarah Grothus (1984, Duitsland) woont en werkt in Enschede. In haar werkproces zijn vrijheid en intuïtie sleutelbegrippen. Het begin is pure improvisatie, als een schilderkunstige meditatie. Als ze schildert gaat ze op een innerlijke ontdekkingsreis en probeert ze, zoals ze zelf zegt, ‘een onbekend territorium te veroveren’.

Colofon

Concept en uitvoering kunstwerken: Sarah Grothus

Inhoudelijke begeleiding:  Christine van den Bergh, Buro Bradwolff

Geluidskunst: Daniel Maalman

Artwork: Kees Janmaat, burokees

Assistentie inrichting: Siebe Hansma


Lees verder