Foto uit de serie 'Ík ruik hem nog steeds', Satijn Panyigay, 2019 Foto uit de serie 'Ík ruik hem nog steeds', Satijn Panyigay, 2019

Tot Zover

Rouwcafé voor huisdierbezitters

Mensen hebben vaak een hechte band met hun huisdier. Als zo’n geliefd dier sterft is het verlies en verdriet groot. Op zaterdag 24 augustus organiseert Museum Tot Zover een speciale bijeenkomst voor mensen die een huisdier hebben verloren en daarover willen praten.


Rouwen om een huisdier? Daar wordt door de omgeving nog wel eens lacherig om gedaan. Ten onrechte, want het verlies wordt echt gevoeld. ‘Na de dood van mijn hond Judo brak er een maandenlange periode van rouw aan’, aldus zanger Barry Hay. Hij voelde pijn vanuit het diepste van zijn ziel. In Nederland rouwt men gemiddeld 8,5 maand om een overleden kat of hond. Hierover kunnen praten is belangrijk.

Rouwcafé

Met het Rouwcafé voor huisdierbezitters biedt Museum Tot Zover een unieke plek waar mensen met verdriet om een huisdier bij elkaar kunnen komen. Onder begeleiding van twee rouwbegeleiders praten huisdierbezitters over hun gemis en delen ze ervaringen met elkaar. Spijt, schuldgevoel en onbegrip is iets waar menig baasje onder lijdt. Erkenning voor het verlies biedt steun in zo’n moeilijke periode.

Deze bijeenkomst vindt plaats ter gelegenheid van De Laatste Aai, de tentoonstelling over rouw om dieren.
Op 23 juni vond reeds de lezing plaats met journalist en schrijver Antoinette Scheulderman, over het taboe dat nog altijd aan verdriet om de dood van een dier vastkleeft.
 

 

Praktische info

  • zaterdag 24 augustus van 11-13 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken.
  • locatie: In de Tuinzaal van Café Roosenburgh bij Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • de bijeenkomst is gratis op vertoon van een museum entreebewijs. Consumpties zijn voor eigen rekening.
  • Museumkaart is ook geldig.
  • Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Stuur s.v.p. een mailtje naar Barbara Tol, events@totzover.nl o.v.v. ‘rouwcafé 24 augustus’.

Je bent altijd welkom, hoe lang het ook geleden is dat je een geliefd huisdier hebt verloren. Een ontmoeting met deelgenoten kan steun geven. Je staat er niet alleen voor.

Over de begeleiders

Het Rouwcafé voor huisdierbezitters wordt begeleidt door Mariek van Diemen en Jeanine Okkerse van ZandErover? Rouwbegeleiding. Ze organiseren vaker bijeenkomsten over verlies- en rouwverwerking, o.a. het maandelijkse Nabestaandencafé van De Nieuwe Ooster. Ze maken deel uit van de stedelijke werkgroep rouwzorg Amsterdam. Mariek heeft veel huisdieren gehad en Jeanine heeft als dochter van een dierenarts veel baasjes bijgestaan bij hun worsteling rondom het onontkoombare afscheid van een geliefd gezelschapsdier.


Nu te zien