Tot Zover

DONE

Met ruim 30 wetenschappers stimuleert het DONE-netwerk (Dood Onderzoek Nederland) academische kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van sterven en dood.


Introductie

In Nederland wordt aan verschillende universiteiten en instituten onderzoek gedaan naar de dood, waarbij iedere onderzoeker en onderzoeksgroep zijn eigen expertise kent. De disciplines kennen een grote variatie. Een thanato-archeoloog onderzoekt bijvoorbeeld het ontbindingsproces van een lichaam, de cultuurwetenschapper bestudeert uitvaartrituelen en de sociale wetenschapper schijnt zijn of haar licht op palliatieve zorgbehoeften en rouw.

Ondanks dat onderzoeksmethoden en -vragen soms ver van elkaar af lijken te liggen, kunnen onderzoekers veel van elkaar leren en inspiratie op doen uit elkaars onderzoeken. Conferenties waarbij death-scholars elkaar ontmoeten leveren dan ook levendige discussies op.

DONE-netwerk

Om kennisdeling te bevorderen is in 2018 het DONE-netwerk opgericht. Het DONE-netwerk (Dood Onderzoek NEderland) is een netwerk van academici dat vier keer per jaar bij elkaar komt op verschillende universiteiten in het land, danwel online. We bespreken het onderzoek van één van de leden, voorzien een beursaanvraag van feedback of diepen een specifiek thema nader uit. Via digitale wegen wordt het netwerk onder andere gebruikt om elkaar op de hoogte te stellen van conferenties en om ontwikkelingen in het funeraire veld te delen.

Het DONE-netwerk omvat momenteel ruim 30 wetenschappers die zich bezighouden met onderzoek rond de dood. In het overzicht op deze website treft u enkele gegevens van de onderzoekers aan. Door op een naam te klikken, wordt u doorgelinkt naar hun persoonlijke website.

Contact

Bent u onderzoeker en wilt u zich bij ons aansluiten? Of heeft u een andere vraag over of voor het netwerk? Schroom dan niet om contact op te nemen met Martin Hoondert ( M.J.M.Hoondert@tilburguniversity.edu).
Volg DONE ook op twitter @DoneNetwerk


Lees meer