Debat in Arminius 'De avond van kat en hond' Debat in Arminius 'De avond van kat en hond'

Tot Zover

Debat: de avond van kat en hond

De tentoonstelling De Laatste Aai toont de toegenomen ritualiteit en rouw bij het sterven van onze geliefde huisdieren. Steeds meer huisdierbezitters zien hun huisdier als lid van het gezin. Staan huisdieren op gelijke hoogte met de mens, of slaan we hierin door?

Kom op maandag 3 februari naar debatcentrum Arminius in Rotterdam voor een avond vol debat over de wonderlijke band tussen mens en dier.

Schrijf je in

Bijzondere mens-dier relaties

Momenteel heeft bijna de helft van alle huishoudens in Nederland een kat of hond. Deze huisdieren worden de laatste jaren steeds meer als gezinslid gezien: Bello en Fikkie heten tegenwoordig Bo en Max en er zijn ziektekostenverzekeringen, modeshows en crematies. De relatie tussen mens en huisdier heeft allerlei gevolgen: mensen met een huisdier zijn gezonder, huisdieren zouden opvoedkundige waarde hebben en goed zijn tegen eenzaamheid. Daarnaast er is een bedrijfstak ontstaan van jaarlijks 2 miljard euro en 80.000 banen.

Maar er is ook kritiek: schieten we niet door? Verbergt al deze dierenliefde een sociale armoede tussen mensen, of is het tegendeel waar? Deze avond brengt de bijzondere relatie tussen mens en huisdier in beeld.

Boeiende sprekers

Hoofdsprekers zijn universitair docent Animal Studies Maarten Reesink (UVA) en dierenfilosoof, schrijver en kunstenaar Eva Meijer.

Reesink bestudeert in zijn jonge vakgroep de menselijke fascinatie voor dieren zowel in fictie als in de werkelijkheid. Eva Meijer promoveerde met de dissertatie 'Political Animal Voices', schrijft columns voor Trouw en doet bij de Wageningen Universiteit onderzoek naar de veranderende relatie tussen mensen en dieren. Ze voorziet voor de toekomst een tijd waarin mensen écht gaan luisteren naar wat dieren willen, en niet alleen wat zij denken dat dieren willen. Waar gaat de relatie tussen mens en huisdieren naartoe?

Verder met bijdragen van Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Laura Cramwinckel, samensteller van de tentoonstelling De Laatste Aai - eerbetoon aan dode dieren.

Gespreksleiding: Guus Sluiter, directeur Nederlands Uitvaart Museum Tot zover.


Praktische informatie

Wanneer

Maandag 3 februari 2020, 20.00 - 21.30uur.

Locatie

Debatcentrum Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam

Doelgroep

Dierenvrienden en iedereen met belangstelling.

Kosten

Entree €7,50.
Studenten en mensen met Rotterdampas €5,00.

Aanmelden

Via Ticketpagina Arminius


organisatie

Dit programma wordt georganiseerd door Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover/Funeraire Academie, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Arminius.