Tot Zover

Funeraire Academie Teksten & Tijdschriftenoverzicht

'Funeraire Academie Teksten' is een publicatiereeks. Hierin worden teksten en presentaties verzameld die zijn geschreven op verzoek van de Funeraire Academie. Deze worden gepubliceerd op basis van open access en zijn dus voor iedereen vrij toegankelijk. Het tijdschriftenoverzicht biedt een selectie relevante artikelen uit academische tijdschriften.


No. 3: 'De dood lijkt nergens op'

Dit derde exemplaar bevat een terugblik en verslag van de lezingen die zijn verzorgd tijdens het 10-jarig jubileum van Funeraire Academie te Amsterdam op 28 november 2023.  Het feestelijk symposium De dood lijkt nergens op werd georganiseerd bij penvoerder Museum Tot Zover. Sprekers op deze dag waren onder anderen ritueelbegeleider Rosalie Kuyvenhoven en erfgoedspecialist Marc Jacobs. Naast hun lezingen werden ook enkele ‘trends’ gepresenteerd: de opkomst van mediums die in uitvaartcentra contact leggen met overledenen en de ‘vrolijke uitvaart’. Steeds volgden levendige discussies. De dag werd afgesloten met een column door Laura Cramwinckel, coördinator van de Funeraire Academie, over ‘koffie en cake’.

No. 2: De uitvaart, daar zit muziek in!

Dit tweede exemplaar bevat de lezingen die zijn verzorgd tijdens het Funeraire Academie symposium te Rotterdam op 18 april 2018. Het symposium De uitvaart, daar zit muziek in! werd georganiseerd door de Funeraire Academie op gastlocatie Zuiderbegraafplaats Gemeente Rotterdam. Op deze dag kwamen uitvaartverzorgers en wetenschappers bijeen om de muzikale facetten van het huidige uitvaartritueel onder de loep te nemen. Of het nu als troost is of als waarschuwing voor wat komen gaat, afscheid nemen van de doden gaat vrijwel altijd gepaard met muziek. Welke veranderingen treden daarbij op, en hoe maak je een geslaagde keuze?

No. 1: keynote lezing van Paul Post

Dit eerste exemplaar bevat de integrale keynote lezing die Paul Post verzorgde tijdens het uitvaartcongres in Eindhoven op 28 september 2017. Het congres Zin in Uitvaart?! Betekenisvol vormgeven aan het laatste afscheid werd georganiseerd door DELA en Funeraire Academie. Op deze dag kwamen wetenschappers en ervaringsdeskundigen bijeen om de facetten van zinvol uitvaartritueel onder de loep te nemen.