Uitvaartspeelgoed van Playmobil_special edit in de collectie van Museum Tot Zover Uitvaartspeelgoed van Playmobil_special edit in de collectie van Museum Tot Zover

Tot Zover

Het Uitvaartlab

Het broeit en borrelt in uitvaartland. De maatschappij verandert en de dood verandert mee. Wat is er mogelijk en waar kan de uitvaart beter? De Funeraire Academie organiseert in 2022 het UITVAARTLAB: professionals uit uitvaartbranche en wetenschap zoeken samen in het laboratorium naar de ingrediënten voor een goede uitvaart. Ritual criticism in de praktijk!

Locaties: Hilversum, Amsterdam en Enschede

uitverkocht

Wat is het Uitvaartlab?

Een ‘doorsnee’ uitvaart wordt tijdens het UITVAARTLAB nagespeeld in de aula van een crematorium of begraafplaats. Mensen werkzaam in de uitvaartbranche vormen samen het publiek. Zij volgen de uitvaart met hun eigen kritische blik. Na de ceremonie vindt er een gestructureerde evaluatie plaats: individueel, per beroepsgroep (uitvaartleiders, ritueelbegeleiders, aulapersoneel, de rol van nabestaanden/bezoekers) en plenair. Wat werkt, wat werkt niet of kan beter? Hoe kunnen we elkaars expertise aanvullen en van elkaar leren? Maar ook: waarin lijken we elkaar tegen te spreken?

Tijdens het UITVAARTLAB geven onderzoekers op het gebied van uitvaartcultuur tevens een tweetal mini-colleges, nauw verbonden met de thematiek.

Experiment & eigen expertise

In de zoektocht naar wat een uitvaart ‘goed’ maakt, willen we verder komen dan het vaak gehoorde ‘dat is afhankelijk van de familie/overledene’. Natuurlijk zijn deze motivaties belangrijk. Maar de uitvaartprofessional moet ook kunnen vertrouwen op zijn eigen expertise. Het UITVAARTLAB is een plaats van oefening en uitwisseling voor professionals. De inzichten van het uitvaartlaboratorium worden verwerkt in het Handboek crematierituelen, dat wordt geschreven aan Tilburg University.

Praktische info

  • Maandag 7 maart 2022, bij Begraafplaats Bosdrift in HILVERSUM /  VOLTEKEND. Aanmelding kan niet meer op deze datum.
  • Maandag 28 maart 2022, bij Herdenkingspark Westgaarde in AMSTERDAM / VOLTEKEND. Aanmelding kan niet meer op deze datum.
  • Maandag 25 april 2022, bij Crematoria Twente in ENSCHEDE / VOLTEKEND. Aanmelding kan niet meer op deze datum.

Tijdstip: 17.45 - 20.45uur
Inloop vanaf 17.15uur
Deelnametarief: €75,- (incl. BTW) en inclusief koffie/thee, broodje en borrel
Doelgroep: mensen werkzaam in uitvaartbranche, onderzoekers, studenten en overige belangstellenden
Accreditatie: 5 PE-punten, categorie 2.

uitverkocht

Let op: In het e-ticket bestelproces kies je op datum en een deelnemersgroep. Lees verder voor uitleg van de spelregels van het Uitvaartlab.

 

Uitvaartlab spelregels

Om het uitvaartlab optimaal te laten functioneren zijn per doelgroep slechts een beperkt aantal deelnemersplaatsen beschikbaar (tot 15 stuks). Zijn er geen tickets meer beschikbaar in jouw veld van expertise? Mail de projectleider dan plaatsen we je op de wachtlijst, of kies bijvoorbeeld categorie 4 (nabestaanden en bezoekers zijn we tenslotte allemaal).
De vier categorieën zijn:

1) Uitvaartleiders, uitvaartondernemers en uitvaartverzorgers.
2) Ritueelbegeleiders, voorgangers, geestelijken, humanistische uitvaartsprekers.
3) Uitvaartcentrummedewerkers, aulapersoneel, AV-technici, ovenisten, gastdames- en heren.
4) Overige belangstellenden zoals onderzoekers, studenten, opleiders en andere betrokken uitvaartbezoekers/nabestaanden.

PE-punten

Door het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) zijn 5 PE-punten vastgesteld voor actieve deelname aan het Uitvaartlab. Deelnemers leveren uiterlijk 2 weken na het Uitvaartlab een formulier in ter toetsing en evaluatie. Daarna ontvangen zij een certificaat van
deelname.

Annuleringsvoorwaarden

Ben je verhinderd? Annuleren van de workshop is kosteloos mogelijk tot vier weken voor aanvang van het UITVAARTLAB. Mail tijdig naar info@totzover.nl. In dat geval ontvang je het volledige bedrag terug op je rekening.

Organisatie

Het UITVAARTLAB is een initiatief van Janieke Bruin, onderzoeker aan Tilburg University. Het wordt georganiseerd onder de vlag van Funeraire Academie en een uitvaartgerelateerde gastlocatie, en met dank aan een financiële bijdrage door Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

Vragen? Stuur een mailtje naar Funeraire Academie projectleider Laura Cramwinckel.
l.cramwinckel@totzover.nl