Uitvaartspeelgoed van Playmobil_special edit in de collectie van Museum Tot Zover Uitvaartspeelgoed van Playmobil_special edit in de collectie van Museum Tot Zover

Tot Zover

Uitvaartlab_de corona editie

Het broeit en borrelt in uitvaartland. De maatschappij verandert en de dood verandert mee. Wat is er (nog) mogelijk en waar kan de uitvaart beter? De Funeraire Academie organiseert in 2021 het UITVAARTLAB: professionals uit uitvaartbranche en wetenschap zoeken samen in het laboratorium naar de ingrediënten voor een goede uitvaart. Een corona editie uiteraard. Ritual criticism in de praktijk!

LET OP: DE UITVAARTLABS VAN 1 EN 8 FEBRUARI ZIJN GEANNULEERD IVM CORONA.


Een ‘doorsnee’ uitvaart - met inachtneming van de coronamaatregelen - wordt tijdens het UITVAARTLAB nagespeeld door beroepsuitvaartleiders in de aula van het crematorium. Na de ceremonie vindt er een gestructureerde evaluatie plaats: individueel, per beroepsgroep (uitvaartleiders, ritueelbegeleiders, aulapersoneel, de rol van nabestaanden) en plenair. Wat werkt, wat werkt niet of kan beter? Hoe kunnen we elkaars expertise aanvullen en van elkaar leren? Maar ook: waarin lijken we elkaar tegen te spreken?

Tijdens het UITVAARTLAB geven onderzoekers op het gebied van uitvaartcultuur tevens een tweetal mini-colleges, nauw verbonden met de thematiek.

Experiment & eigen expertise

In de zoektocht naar wat een uitvaart ‘goed’ maakt, willen we verder komen dan het vaak gehoorde ‘dat is afhankelijk van de familie/overledene’. Natuurlijk zijn deze motivaties belangrijk. Maar de uitvaartprofessional moet ook kunnen vertrouwen op zijn eigen expertise. Het UITVAARTLAB is een plaats van oefening en uitwisseling voor professionals. De inzichten van het uitvaartlaboratorium worden verwerkt in het kortlopende Funeraire Academie onderzoeksproject 'Uitvaart in tijden van Corona' en het Handboek crematierituelen, dat wordt geschreven aan Tilburg University.

Uitvaartlab spelregels

Om het uitvaartlab optimaal te laten functioneren zijn per doelgroep slechts een beperkt aantal deelnemersplaatsen beschikbaar (tot 8 stuks). Zijn er geen tickets meer beschikbaar in jouw veld van expertise? Mail de projectleider dan plaatsen we je op de wachtlijst.
De vier categorieën zijn:

1) Uitvaartleiders, uitvaartondernemers en uitvaartverzorgers.
2) Ritueelbegeleiders, voorgangers, geestelijken, humanistische uitvaartsprekers.
3) Uitvaartcentrummedewerkers, aulapersoneel, AV-technici, ovenisten, gastdames- en heren.
4) Overige belangstellenden zoals onderzoekers, studenten, opleiders en andere betrokken uitvaartbezoekers/nabestaanden.

Deelnamevoorwaarden

Deze uitvaartlabs zijn toegesneden op de coronasituatie en mede daarom is het aantal deelnemers beperkt.
Indien de labs niet kunnen doorgaan vanwege aangescherpte coronamaatregelen, dan stellen we nieuwe data voor.

Voor het lab zijn 3 PE-punten aangevraagd bij NaVU (deze zijn nog niet definitief).

Ben je verhinderd? Annuleren van de workshop is kosteloos mogelijk tot vier weken voor aanvang van het UITVAARTLAB. Mail tijdig naar info@totzover.nl. In dat geval ontvang je het volledige bedrag terug op je rekening.

Organisatie

Het UITVAARTLAB is een initiatief van Janieke Bruin, onderzoeker aan Tilburg University. Het wordt georganiseerd onder de vlag van Funeraire Academie en een uitvaartgerelateerde gastlocatie, met dank aan een financiële bijdrage door Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

Vragen? Stuur een mailtje naar Funeraire Academie projectleider Laura Cramwinckel.
l.cramwinckel@totzover.nl