Kleine Hein is ontworpen door Kathrin Hero Kleine Hein is ontworpen door Kathrin Hero

Tot Zover

Kleine Hein

Kleine Hein is de mascotte van Museum Tot Zover en het onderwijsprogramma. Hij is de kinderversie van Magere Hein, de personificatie van de dood, ook wel 'de man met de zeis' genoemd.


Kleine Hein is een vriendelijk skeletje en gaat gehuld in een donker gewaad met een kap over zijn schedeltje. Soms draagt hij een zeis bij zich. De zeis symboliseert van oudsher het feit dat iedereen ooit sterft: een zeis maait alle korenhalmen om. Iets waar wij wat vaker bij mogen stilstaan in het leven. Vanwege deze boodschap is Kleine Hein de aanvoerder van ons onderwijsprogramma.

De dood staat in ieders leven om de hoek. Men kan ook kinderen verlies en verdriet niet besparen. Ze worden er mee geconfronteerd, soms in het eigen gezin (huisdier of familielid), vaak bij vrienden en klasgenoten of in de media. Rouwdeskundigen adviseren om vanaf jonge leeftijd met kinderen over de dood te praten. Geef ze eerlijk antwoord op vragen, want nieuwsgierig zijn ze toch wel! Zo kun je ze later goed ondersteunen bij groot verdriet. In Museum Tot Zover worden de thema's afscheidnemen en rituelen op een frisse en heldere manier tentoongesteld.

Kleine Hein Speurtocht in het museum

Er is momenteel 1 speurtocht beschikbaar over de vaste museumcollectie. Deze kan door de kinderen individueel gemaakt worden of samen met een begeleider.

  • Doodleuke zoek- en kleurplaat (3-7 jaar) € 0,00
  • Kleine Hein spel (8-12 jaar) in het museum en over de begraafplaats krijgt een update. Informeer tijdig naar de beschikbaarheid!

De entree tot het museum is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.


Achtergrond

Doodsbesef bij kinderen

Kleuters (3-6 jaar) kennen het verschil tussen leven en dood. De dood is nieuw voor hen en meestal zijn ze niet bang voor de dood of een dode. Koester deze ontvankelijkheid. Tegelijkertijd hebben kleuters nog geen goed tijdsbesef, ze kennen alleen het hier en nu. Ze begrijpen nog niet dat de dood definitief is. Kleuters tonen grote belangstelling voor de biologische kanten van de dood: "Kan opa mij nog horen als ik iets zeg?", ze stellen veel vragen en spelen situaties na. Zo geven ze uiting aan hun emoties.

Bij kinderen van 6-9 jaar begint het besef door te dringen dat de dood onomkeerbaar is, onherroepelijk en definitief. De implicaties daarvan kunnen ze echter niet goed overzien. Jonge kinderen associeren de dood vaak met een monster of enge geest, dat kan hen bang maken. Daarom werkt een 'vriendelijke' verpakking zoals Kleine Hein heel goed. Zorg dat je kinderen uit deze leeftijdsgroep helder uitlegt hoe de dingen in elkaar steken. Feitelijke informatie is onmisbaar, zodat angsten niet worden uitvergroot.

Kinderen van 9-12 jaar hebben al een goed besef van de eindigheid van het leven. De dood roept veel vragen bij hun op; het is mysterieus en spannend maar ook verdrietig. Zij merken dat het onderwerp hun ouders emotioneert en dat ouders er niet graag over praten, waardoor vragen onbeantwoord blijven. Kleine Hein helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken.