Bedrooms of the Fallen

Australische fotograaf Ashley Gilbertson legt de verlaten kamers vast van gestorven Amerikaanse soldaten.


In Irak en Afghanistan sterven bijna dagelijks Amerikaanse soldaten, vaak op zeer jonge leeftijd. Deze jongens en meisjes laten niet alleen familie en vrienden achter, maar ook hun slaapkamers in het ouderlijk huis. Jongens- en meisjeskamers vol jongens- en meisjesspullen die nooit meer aangeraakt worden. De Australische fotograaf Ashley Gilbertson van het VII Photo-agentschap, legt deze verlaten kamers vast. De pijnlijke afwezigheid van de te jong gestorven soldaten toont volgens hem het ware gezicht van oorlog.

De jongenskamers van Tim en Timo

Ashley Gilbertson heeft zojuist een portretserie van de Amerikaanse president Obama afgerond als hij in Nederland arriveert voor het vervolg van ‘Bedrooms Of The Fallen’. De fotograaf wil wereldwijd de achtergelaten slaapkamers van te jong gestorven soldaten vastleggen. Om te beginnen in Nederland. De expositie in Tot Zover toont de jongenskamers van de 20-jarige Amsterdammer Timo Smeehuijzen en die van de eveneens 20-jarige Tim Hoogland uit Vroomshoop, beiden in 2007 gesneuveld in Afghanistan. De twee kamers zien er uit alsof de bewoner elk moment weer kan binnenlopen, waardoor diens afwezigheid permanent voelbaar is.


Erik Kessels ‘Bedrooms Of The Fallen’ is de derde van een serie exposities die gast-curator Erik Kessels voor Museum Tot Zover samenstelt. Eerder waren dat ´Funeral Train´ van Paul Fusco en ´Trace Elements´ van Seiichi Furuya. Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceerde eerder fotoboeken en -magazines als ‘In almost every picture’, ‘Wonder’, ‘Bangkok Beauties’ en ‘Useful Photography’.


Lees verder