Detail van tekening Eun-hae Kwon, Gate of Anger (2015) Detail van tekening Eun-hae Kwon, Gate of Anger (2015)

Tot Zover

Best Of Class 1. Dood & Architectuur

De uitvaartcultuur is in beweging, maar geldt dat ook voor de bijbehorende architectuur? Museum Tot Zover toont een aantal innovatieve architectonische concepten die een frisse blik werpen op onze omgang met de dood in ruimtelijke context. Pas afgestudeerde architecten en ontwerpers van verschillende opleidingen zoeken grenzen op en plaatsen hospice, crematorium en begraafplaats midden in de samenleving.

Met Best of Class biedt Museum Tot Zover een podium aan jong talent, aan studenten op het gebied van kunst, design, architectuur en communicatie. De intentie is aanwezig om Best of Class jaarlijks terug te laten keren met een wisselend thema. Voor de pas afgestudeerde ontwerpers is het een bijzondere gelegenheid om hun werk in een museale setting te tonen. Voor Tot Zover is het interessant om te kijken welke creatieve oplossingen en mogelijkheden er zijn binnen de uitvaartcultuur. Welke visie op de dood hebben nieuwe generaties?

De eerste Best Of Class bevat afstudeerprojecten van Michael van Bergen (Academie van Bouwkunst Amsterdam, 2016), Eun-hae Kwon (Design Academy Eindhoven, 2015), Bart van der Salm (Academie van Bouwkunst Amsterdam, 2015) en Christianne Schets (Rotterdamse Academie van Bouwkunst, 2015).

Nieuw leven voor de dood

Michael van Bergen (1975) studeerde begin 2016 cum laude af aan de opleiding Master of Architecture aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Nieuw leven voor de dood was zijn afstudeerproject. Eerder studeerde hij interieurarchitectuur aan AKV St. Joost Breda en werkte hij als interieurarchitect. Van Bergen hecht veel waarde aan emotie en betekenisgeving in zijn ontwerppraktijk. We bannen de dood uit onze gedachten, uit ons dagelijks leven en uit onze stad. Daarom ontwierp hij een gebouw waar leven en dood weer samenkomen, bestemd voor een plek in het centrum van Amsterdam aan het Marnixplantsoen. Het wordt een collectieve plek, geïntegreerd in onze samenleving.

Project website

Gates of Mourning

Eunhae Kwon (1987) is een Zuid-Koreaanse ontwerper. Ze volgde de Contextual Design Master aan de Design Academy Eindhoven en studeerde af in 2015. Kwon heeft een achtergrond in ruimtelijke vormgeving en ziet een contextuele creativiteit als kern van haar werk. Tussen 2006 en 2011 studeerde ze Industrial Design en Fine Arts aan de Seoul National University. Ze is geïnteresseerd in het toekennen van waarde, inhoud en interactie aan design. Sociale en culturele waarden staan hiermee altijd in verband. Gates of Mourning is een ontwerp voor een begraafplaats, waarin ruimte is voor het tonen van rouw. Het ontwerp is een reactie op de huidige Nederlandse maatschappij, die weinig hulp biedt aan rouwenden.

Project website

Aarden

Bart van der Salm (1983) studeerde in 2014 cum laude af aan de opleiding Master of Architecture aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Hij werd genomineerd voor de Archiprix 2015 met zijn afstudeerproject Aarden, een ontwerp voor een hospice (Tussenthuis) in de binnenstad van Zwolle. Bijzonder aan het Tussenthuis is de mogelijkheid om er met een partner of het gehele gezin te verblijven. De term Tussenthuis staat symbool voor het moment tussen dit leven en een volgende wereld.

Project website

De Laatste Wandeling

Christianne Schets (1985) is een ambitieuze en gemotiveerde architect met veel gevoel voor ruimte, waarbij de beleving een belangrijke rol speelt. Het ontwerpen door middel van maquette kenmerkt haar werkwijze en ze zet dit het liefste in om te onderzoeken, ontdekken en presenteren. Deze ontwerpwijze heeft ze krachtig ingezet bij haar afstudeerproject aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, wat resulteerde in een Archiprix-nominatie. De laatste wandeling is het ontwerp voor  een crematorium op de begraafplaats van Orthen. Het ontwerp is een wandeling waarbij architectuur en landschap in elkaar overgaan en elkaar versterken.

Project website


Lees verder