Folgers koffieblik met as, beroemde filmscene uit The Big Lebowski (1998). Walter staat op het punt de asresten van bowlingmaat Donny te verspreiden, tegen de wind in. Folgers koffieblik met as, beroemde filmscene uit The Big Lebowski (1998). Walter staat op het punt de asresten van bowlingmaat Donny te verspreiden, tegen de wind in.

Tot Zover

Oproep: zoete herinnerdingen

Koester jij een mooie herinnering aan een overleden geliefde, gerelateerd aan een voedselvoorwerp of persoonlijk ding uit de keuken? En wil je dit met ons delen? Stuur Museum Tot Zover je verhaal.


UPDATE: INZENDING GESLOTEN.
We hebben prachtige verhalen ontvangen.

Eten en rouwen horen bij elkaar. Tijdens de uitvaart, maar ook daarna. Herinneringen zijn vaak verbonden met eetmomenten, smaken of objecten uit de voorraadkast. Denk bijvoorbeeld aan de oude koektrommel van oma. Super-retro, maar van onschatbare waarde want gevuld met herinneringen. Wij zijn op zoek naar zulke eetobjecten met een verhaal.

Een selectie van de objecten krijgt een plek in de aankomende tentoonstelling Lekkere Dood, waarin we laten zien, horen en proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt.

Doe mee

Heb jij een gekoesterd verhaal of een ervaring met een eetvoorwerp waar een bijzondere herinnering aan een overledene is verbonden? Dat verdient een plekje in het museum. Stuur ons vóór 7 maart 2023 een foto met korte omschrijving.

Op de innamedagen in maart 2023 nodigen we mensen uit om met hun object naar het museum te komen. Je gaat dan onder begeleiding van Sandra Schouten, kunstenaar en social designer, in een kleine groep in gesprek over hoe eten met de dood verbonden is, hoe smaken ook emotionele waarden bevatten, en welke herinneringen er aan jouw voedselvoorwerp kleven. En natuurlijk wordt je die middag ook een beetje verwend.

Praktische  informatie

  • Het herinneringsvoorwerp is aan eten en/of drinken gerelateerd, heeft een handzaam formaat en kan niet bederven.
  • Stuur een foto of omschrijving van het voorwerp met een korte motivatie, je naam en leeftijd, naar Wouter van Herwaarden, per mail: w.vanherwaarden@totzover.nl .
  • Inzendingen worden beoordeeld op een zo groot mogelijke variatie.
  • Deelnemers krijgen bericht na 7 maart.
  • Graag alleen inzenden indien je ook aanwezig kunt zijn op één van de inname middagen op dinsdag 14 maart of zondag 19 maart 2023.
  • Met insturen geef je akkoord op het gebruik, wanneer je bent geselecteerd, van het object en het verhaal in de tentoonstelling en/of het magazine. We mogen ook een foto en geluidsopname van je maken.

We gebruiken geen beelden zonder eerst toestemming aan je te vragen. Neem voor vragen gerust contact op met Wouter van Herwaarden, via w.vanherwaarden@totzover.nl .


Tentoonstelling Een Lekkere Dood (mei 2023-feb 2024) laat bezoekers zien, horen en proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom het afscheid een rol speelt. Het getoonde werk van kunstenaars is informatief, poetisch en prikkelend. Al kokend komen diverse gemeenschappen aan het woord en smakelijke herinneringen worden samen gedeeld. Aan tafel!