'Voortleven' door Jim van de Sande, Maxime Wijnant en Pelin Turfanda 'Voortleven' door Jim van de Sande, Maxime Wijnant en Pelin Turfanda

Tot Zover

Willem de Kooning studenten exposeren

Tweedejaars advertising studenten van de Willem de Kooning Academie bedachten verschillende creatieve concepten rondom de tentoonstelling Hier besta ik. De resultaten zijn tijdelijk te zien in de Grote Zaal.

Een thema waarbij eenzaamheid centraal staat. Hoe breng je zo’n maatschappelijk beladen onderwerp onder de aandacht? De studenten kwamen met verrassende ideeën in verschillende kunstvormen, zoals video’s, installaties en foto’s.

Ik heb tijd voor jou

Eén van de mooie en pakkende projecten is het concept 'Ik heb tijd voor jou' van Floor Opheij en Iris Hoek. Zij zeggen hierover: "Eenzaamheid delen we met elkaar. Het sluipt onze cultuur in; zonder er echt even bij stil te staan. Tijd voor eenzaamheid creëert momenten op verschillende plekken waar de drempel om contact te leggen laag is, waar geen taboe rust op het onderwerp. De oranje stoeltjes zijn een symbool voor tijd voor elkaar maken en voor het erkennen van een probleem. Door plaats te nemen op de stoelen, maak je tijd voor iemand anders en zit je stil bij eenzaamheid. Je hoeft niet eenzaam te zijn om op de stoeltjes plaats te nemen. Iedereen ervaart wel eens eenzaamheid, op zijn eigen manier. Daarom is geen enkel stoeltje hetzelfde. Maar verbind de kleur oranje toch met elkaar."

Het gezicht van eenzaamheid

Een ander creatief concept is het 'Gezicht van eenzaamheid'. Volgens Sophie van Werven en Amber van der Ham heeft sociale media een versterkende werking op eenzaamheid. Eenzaamheid heeft door sociale media een gezicht gekregen waarin écht contact er niet meer toe doet. Dit gezicht is het gezicht van eenzaamheid. Een besef dat eenzaamheid anoniem is binnen onze maatschappij. Sophie en Amber zeggen over hun project: "We worden aangezet het ware gezicht achter een eenzaam persoon te leren kennen. We maken kennis met eenzaamheid. Uiteindelijk willen we allemaal weer leven in een samenleving gevuld met mensen in plaats van gebruikers."

Kom langs

Benieuwd naar de andere projecten? Het werk van de studenten is tot 11 maart te bewonderen in de Grote Zaal, als onderdeel van de tentoonstelling Hier besta ik.


Lees verder