Samengesteld beeld van Oude Kerk, vanitas en schedel. Froukje Romkema. Samengesteld beeld van Oude Kerk, vanitas en schedel. Froukje Romkema.

Tot Zover

Memento Vivere

Deze korte docufilm gaat over de zoektocht van Froukje Romkema naar de schedel die al lange tijd familiebezit is. Waar komt deze schedel vandaan en wie is het geweest?

Nu te zien in de filmkamer.


De opa van Froukje Romkema was kunststudent. Hij bezat een oude schedel die in de familie is gebleven. Wat is het verhaal van dit doodshoofd? Kleindochter Froukje gaat op zoek en maakt er haar afstudeerproject van. De film is een reis langs familie, deskundigen, de Oude Kerk en leidt tot een bijzondere onthulling.

 

Gedenk te leven

Schedels in de beeldende kunst staan al eeuwen symbool voor vergankelijkheid. Het leven is kort en zorg dat je het goed inricht, dat was de boodschap. Daarom is het niet zo vreemd dat de kunststudent behoefte had aan een schedel. Maar waar komt hij vandaan en hoe kwam hij in handen van opa Schaap? In Memento Vivere wil Froukje recht doen aan de persoon 'achter de schedel' door zijn of haar identiteit te achterhalen en ze belandt daardoor in een ander vraagstuk: van wie ben je als jij er niet meer bent? En kan je als mens veranderen in kunst of zelfs in een object?

Wat begon als een familieverhaal over de herkomst van een schedel vloeit uit tot een universeel vraagstuk over de dood, kunst, ethiek, recht en moraal maar ook over het leven. Een hedendaags Memento Mori komt tot stand, ook wel Froukje haar ‘Memento Vivere’, gedenk te leven.

De film duurt 24 minuten.
Vanaf vrijdag 28 juni doorlopend te zien in de filmzaal.
 


Over de maker

Froukje Romkema (1998) is geboren en getogen in de Watergraafsmeer, Amsterdam. Ze studeerde in 2022 af aan de HKU, richting Image & Media Technology, met de trailer van Memento Vivere. In 2023 werd de film voltooid. Froukje is een visueel verhalenverteller. Haar werk kenmerkt zich door veelzijdigheid en diepgang. Ze snijdt onderwerpen aan die uitnodigen tot nadenken. Memento Vivere is ontstaan vanuit een familieverhaal. In de film verbindt Froukje persoonlijke perspectieven aan een breder/universeler vraagstuk waarbij ze het oordeel aan de toeschouwer overlaat.


Lees meer