Raadselachtige vondsten tijdens de expeditie met PJ Roggeband / ONTROERTOER over De Nieuwe Ooster 2022 Raadselachtige vondsten tijdens de expeditie met PJ Roggeband / ONTROERTOER over De Nieuwe Ooster 2022

Tot Zover

ONTROERTOER met smaak

De ONTROERTOER die vorig jaar succesvol werd gelanceerd tijdens de expositie van herman de vries keert terug. In combinatie met de nieuwe tentoonstelling Een lekkere dood, is PJ Roggebands ONTROERTOER smakelijker dan ooit.

Tickets

De ONTROERTOER is een tocht over De Nieuwe Ooster rond het unieke arboretum. Met een persoonlijke visie en kunstenaarsblik tast PJ Roggeband de grenzen af van deze bijzondere bomenwereld. Deze tocht is persoonlijk geladen, Roggeband neemt de mensen mee in zijn gedachtegangen met gevoel voor de glimlach en de traan.

Hij laat de andere kant van bomen zien zoals gemankeerde bomen, gewelddadige exemplaren, vreemde gebruiken en opvallende naamgeving (venijnboom, doodsbeenderenboom). Roggeband biedt tevens een kijkje in de keuken van zijn kunstenaarspraktijk zoals zijn uitwerkingen in houten boekjes en het tekenen met natuurlijke materialen (walnootinkt, mergel of de peulen van de valse christusdoorn). De ONTROERTOER is een lopend onderzoek met interactieve elementen, literaire fragmenten, associaties en opwerpingen.

Na het succes van afgelopen jaar, maakt de ONTROERTOER een smaakvolle comeback. PJ Roggeband vult zijn tochten aan met smaakvolle anekdoten naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling Een lekkere dood. Ga mee op zoek naar onder meer de niet zo onschuldige pindakaasboom!

Praktische info

Wat: ONTROERTOER, expedities van PJ Roggeband met bijzondere bomen en verhalen in de hoofdrol

Waar: Gedenkpark De Nieuwe Ooster. Binnen verzamelen bij Museum Tot Zover

Tip: bezoek de expositie Een lekkere dood vóór of na de ONTROERTOER.

Wanneer: 
Zondag 16 april
Zondag 21 mei
Zondag 25 juni
Zondag 20 augustus
Zondag 17 september
Zondag 15 oktober
 

Tijd: start 12 en 15 uur. Duur ca. 90 minuten.

Entree: Een ONTROERTOER kaartje kost € 12,50.
Voor iedereen vanaf 16 jaar.
Max. 15 deelnemers per ONTROERTOER

Tickets


OVER PJ Roggeband

Publicist en kunstenaar PJ Roggeband ontwikkelt prikkelende concepten over de rol van groen en groenbeheer in de openbare ruimte. Met uitdagende interventies zet hij omstreden zaken (sjoemelzaad, verzilting) op de kaart.

Naast verkondiger van de Uitlaattuin en tuinfantast is hij verder onder meer serietekenaar, maskermaker,  voorman van het beruchte Elfletterig Genootschap, curator van openbarende kunstprojecten en initiator van bijzondere expedities zoals de ‘Dwaalsafari‘.

Natuur is een terugkerend thema binnen zijn werk.

PJ Roggeband heeft sinds lange tijd al een band met museum Tot Zover. Een kubusachtig rouwsieraad, getiteld 'De Sneu' is te bewonderen in het museum en ongeveer tien jaar geleden verzorgde hij een optreden tijdens de manifestatie 'Wachten aan de poort' onder de toepasselijke titel 'De Man Die Een Boom Wordt.' Tijdens de expositie van herman de vries in 2022, werd de ONTROERTOER gelanceerd. Wegens daverend succes werden daar eerder al nieuwe data aan toegevoegd. Nu wordt de ONTROERTOER aangevuld met smakelijke annekdotes en niet zo onschuldige pindakaasbomen. 

GROENPOST

In de tuinzaal van het museumcafé bevindt zich het ‘tijdelijk projectbureau’ van PJ Roggeband (gedurende hele expositie). Het is een tafelvitrine met troostgroen, (aan)tekeningen en observaties. Een aangeklede installatie, op bepaalde momenten persoonlijk bemand door de kunstenaar.

PJ Roggeband is sinds vorig jaar betrokken bij het Klimaatarboretum van de TU Delft. Bij de afdeling Urban Forestry vindt een groot onderzoek plaats naar 'toekomstbomen' waarvoor ook landschapsarchitecten en kunstenaars zijn gevraagd om te reflecteren over deze materie. Bevindingen uit de ONTROERTOER expedities vormen ook input voor PJ's eindwerk voor LAPS (Lectoraat Art & Public Space) o.l.v. Jeroen Boomgaard bij de Gerrit Rietveld Academie.

 


Lees meer