Afscheid van Skyla 2014, fotograaf: Simone Henken Afscheid van Skyla 2014, fotograaf: Simone Henken

Tot Zover

Themamiddag: Afscheid van een geliefd huisdier

Als gevolg van een hechte wederzijdse band is afscheid nemen van je huisdier bij ernstige ziekte of ouderdom een emotioneel gebeuren. Als 'baasje' wil je ook in die laatste fase het beste voor je dier. Wat zijn in het belang van dier en mens de juiste keuzes? Tijdens deze speciale themamiddag op 21 februari wordt uitvoerig ingegaan op alle mogelijkheden en keuzes bij een dierwaardig afscheid. Kom ook!

aanmelden

De liefde tussen mens en dier is groter dan ooit. Het verdriet bij verlies dus ook. Afscheid nemen van een geliefd huisdier is confronterend en pijnlijk en start vaak met beslissingen over het levenseinde. Kies je voor euthanasie of laat je je dier op natuurlijke wijze versterven? Wat doe je met het dode lichaampje, wat is een passend afscheidsritueel? Nadat het dier gestorven is kiezen de meeste eigenaren uit piëteit niet voor destructie, maar voor een begrafenis in de tuin of een dierenbegraafplaats, dan wel een crematie. Een opbaring, afscheidsceremonie of gedenkplek thuis: het komt steeds vaker voor en voorziet in een belangrijke behoefte.

Rouwverwerking

Rond het overlijden van huisdieren is een bloeiende rouwcultuur ontstaan waarbij niet alleen het overleden dier centraal staat, maar steeds vaker de eigenaar. Onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld 8,5 maanden rouwen om een huisdier. Dat is o.a. afhankelijk van hoe hecht de band was en wat je allemaal samen hebt meegemaakt. Een bewuste keuze voor de laatste rust- en gedenkplaats is voor de rouwverwerking en gemoedstoestand van de eigenaar van groot belang. Welke plek, grafmonument of bewaarvoorwerp voor de as kies je? Veel mensen zijn zich niet bewust van wat de mogelijkheden zijn. Belangrijk is om je vroegtijdig te oriënteren op wat er bij een dierenuitvaart komt kijken.

Programma

De themamiddag is een initiatief van de werkgroep DierenPerspectief en Bureau Van Oort & Ros - Partners bij Gedenkparkontwikkeling en vindt plaats in samenwerking met Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover. Aanleiding is de veelgeprezen tentoonstelling De Laatste Aai: eerbetoon aan dode dieren.

Aan bod komen o.a. de volgende vragen:

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen ten aanzien van dierenuitvaarten? Welke betekenis hebben dieren voor mensen, sociaal en psychologisch, en wat betekent dat voor verliesverwerking? Hoe ontwikkelt ons dier- en mensbeeld? Doorgaans hebben mensen de regie: wanneer kies je voor euthanasie en wanneer voor natuurlijk sterven? Hoe verloopt euthanasiebij dieren? Welke afscheidsrituelen tijdens het stervensproces en de daaropvolgende crematie of begrafenis van een dierbaar dier zijn van grote waarde? Wat is het verschil tussen een individuele, collectieve en anonieme crematie? Hoe verloopt het rouwproces bij het verlies van een gezelschapsdier?

Werkwijze

De interactieve presentatie wordt verzorgd door Wim van Oort. Het stervensproces van dieren wordt besproken vanuit een holistische visie en het welzijnsaspect van dieren. De begraaf- en gedenkmogelijkheden worden toegelicht vanuit Van Oort's betrokkenheid bij innovaties van begraafplaatsen en gedenkparken. Deelnemers ontvangen een documentatiemap met de presentatie. Een bezoek aan de tentoonstelling De Laatste Aai in Museum Tot Zover is inbegrepen. Indien je beschikt over een museumjaarkaart, dan deze graag meenemen.

Voorafgaande de bijeenkomst kan in het café gebruik gemaakt worden van een lunch. Deze is niet inbegrepen bij de kosten.
 

Praktische info

  • Vrijdag 21 februari 2020, 13.00-16.30 uur. Museumbezoek vanaf 11.00 uur.
  • Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, Kruislaan 124 te Amsterdam, zie hier voor P en route.
  • Doelgroep: Huisdierbezitters, professionals in de dierenbranche, overige belangstellenden.
  • Max. # deelnemers: 45, dus wees er snel bij!
  • Tarief: De kosten bedragen € 25,- per persoon, inclusief museumentree en koffie/thee tijdens de bijeenkomst. Vrienden van De Vrije Mare betalen €20,- per persoon.
  • Aanmelden: Per e-mail, contact@dierenperspectief.nl, uiterlijk 3 weken voor aanvang van de bijeenkomst. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de deelnemersbijdrage.

Meer Informatie?       

Neem contact op met Wim van Oort, 
contact@dierenperspectief.nl of bel 072-5814749.