Foto 1 uit de serie Ik ruik hem nog steeds, Satijn Panyigay Foto 1 uit de serie Ik ruik hem nog steeds, Satijn Panyigay

Tot Zover

Ik ruik hem nog steeds

Satijn Panyigay maakte een fotoboek over de leegte in huis na het verlies van een huisdier. Het boek bestaat uit foto’s uit haar reeks Ik ruik hem nog steeds en verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van 100 stuks. De eerste veertig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie.

bestel nu!

Als geen ander weet fotograaf  Satijn Panyigay (1988) leegte en gemis te vangen in poëtische beelden. Voor de tentoonstelling De Laatste Aai – eerbetoon aan dode dieren, nog tot en met 19 januari te zien in Museum Tot Zover, maakte ze een serie over mensen die recent hun huisdier hebben verloren. Met de foto’s vat ze niet alleen het verdriet van de baasjes, maar ze verbeeldt ook de stilte die er heerst in huis. Met haar foto’s van een achtergebleven hondenriem of een door krabben beschadigde deurpost verheft ze voor anderen onbeduidende zaken tot een monument voor een gestorven vriend.  ’Met de titel Ik ruik hem nog steeds benadruk ik het dierlijke en zintuiglijke gevoel van gemis’, aldus de kunstenaar.

Stemmige foto’s van verstilde ruimtes
Panyigay werkte de afgelopen tijd aan fotoseries gemaakt in lege musea, zoals Museum Boijmans van Beuningen en Museum van Bommel van Dam. Ze weet het aan- en afwezige in ruimtes te vatten in stemmige foto’s en is een meester in het registreren van subtiele nuances van het licht. Haar werk was onder meer te zien in Fotomuseum Den Haag, Museum Tot Zover, Villa Mondriaan, Galerie Caroline O’Breen, Galerie Wilms en op PAN Amsterdam. De Volkskrant, NRC en Het Parool schreven met lof over Panyigay’s foto’s. De serie over huisdierverlies is een bijzondere toevoeging aan haar oeuvre.

Beperkte oplage
Ik ruik hem nog steeds bevat naast de foto’s van Satijn Panyigay een inleidend essay van Guus Sluiter, directeur van Museum Tot Zover. Ook zijn er delen van de gesprekken die zij voerde met de achtergebleven baasjes in opgenomen. Het boek verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van 100 stuks. De eerste veertig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie. U kunt kiezen tussen foto 1 (hondenriem in venster) en foto 2 (lege hoek zonlicht).

Koop online of in museumwinkel
Gesigneerde exemplaren zijn in de museumwinkel verkrijgbaar voor € 24, de exemplaren met extra print kosten € 49 (exclusief verzendkosten).

Ik ruik hem nog steeds kunt u ook online bestellen via de Museum Tot Zover ticketpagina. Zodra u heeft betaald, ontvangt u van onze communicatiemedewerker een mail waarin we uw adresgegevens vragen. U krijgt het boek in een mooie verpakking binnen 1-2 weken opgestuurd. Heeft u nog vragen? Mail ons via info@totzover.nl.

 


Nu te zien