Roemeense kistkoeling te huur voor opbaring, italiaanse import 'model supersilent' Roemeense kistkoeling te huur voor opbaring, italiaanse import 'model supersilent'

Tot Zover

Ondertussen in… Roemenië

Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur?

Wouter van Aaken sprak met Catalin Dodu, president van een uitvaartonderneming in de Roemeense stad Tecuci en lid van de European Federation for Funeral Services.


Tekst: Wouter van Aaken

Bij de EFFS-bijeenkomsten zie ik hem continu verbindingen leggen met de andere bezoekers. Steeds op zoek naar informatie om zijn dienstverlening te verbeteren. Hij vertelt me enthousiast over uitvaarten in Roemenië.

Roemenië heeft 21,5 miljoen inwoners en ongeveer 261.000 overledenen per jaar. Veruit het grootste deel van de Roemenen krijgt een kerkelijke uitvaart van de Roemeens-Orthodoxe kerk. Het orthodoxe geloof staat cremeren niet toe, zodat meer dan 95 procent van de Roemenen wordt begraven. Een uitvaart in Roemenië kost gemiddeld €2000,- Een crematie zonder aanvoer €200,-. De overheid betaalt maximaal €1000,- voor mensen met een arbeidsverleden, en 500 euro voor een partner. Een soort ww-regeling voor een uitvaart.

Net als in veel andere zuidelijke landen is de tijd tussen overlijden en uitvaartceremonie kort: gemiddeld twee dagen. Deze termijn wordt wel steeds vaker opgerekt, omdat familie van ver moet komen. Roemenië heeft de meeste arbeidsemigranten van Europa: een zesde van de Roemeense bevolking is de afgelopen jaren in het buitenland gaan werken (alleen al 2,5 miljoen Roemenen in Italië en Spanje). “De vreemdelingen”, zoals ze in Roemenië heten, introduceren heel langzaam ook nieuwe gebruiken. “We zien dat ze minder bij het regelen betrokken willen zijn, maar alleen emotionele betrokkenheid zoeken.”

Thuisopbaren verboden

Exacte cijfers zijn er niet maar Dodu schat dat er ongeveer 500 uitvaartondernemingen zijn. Een belangrijke uitdaging is goede werknemers te vinden. “Veel kwalitatief goede mensen zijn naar het buitenland vertrokken. Ook het imago van de branche speelt mee.” In 2014 is in Roemenië een nieuwe wet op de lijkbezorging aangenomen. “Sindsdien mogen we ook zelf balsemen. Het ontbreekt echter aan opleidingsmogelijkheden om dit goed in te richten. Sinds de nieuwe wet mag thuis opbaren ook niet meer en gaan overledenen altijd naar een uitvaartcentrum.” Alwaar diverse koelinstallaties beschikbaar zijn (zie afbeelding boven).

Familiebanden

Over het thema familiebanden zegt Dodu: “We proberen hier goed in te bemiddelen maar dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het bloed wordt soms erg warm bij een uitvaart in dit Latijnse deel van Europa.”

Wouter van Aaken zit namens branchevereniging BGNU in de European Federation for Funeral Services (EFFS), voor Europese samenwerking en kennisdeling.


Lees verder