Rhyton, rituele bekers voor euthanasie, een project uit 2016 van Suzanne de Wit. Collectie: Museum Tot Zover Rhyton, rituele bekers voor euthanasie, een project uit 2016 van Suzanne de Wit. Collectie: Museum Tot Zover

Tot Zover

Rituele drinkbekers

Deze hoornvormige rituele drinkbekers, geïnspireerd door oude Griekse kelken, zijn gemaakt voor mensen die hun leven voltooid vinden en er op een aanvaardbare wijze uit willen stappen. Het innemen van een drankje is een alternatief voor de injectie bij euthanasie. De onderkant van de bekers zijn slapende hazen. Deze staan symbool voor transformatie naar een groter bewustzijn.


Beeldend kunstenaar Suzanne de Wit (SAMS) was gefascineerd door de publicaties van jurist Huib Drion rondom het zelfgewilde einde van oudere mensen, en bijgevolg zijn hypothetische 'Pil van Drion'. Zelf de regie houden tot aan het laatste levensmoment spreekt veel mensen aan. Bij euthanasie vertaalt de stervenshulp zich in een medische handeling waarmee een dokter wordt belast. 'Kan dat niet met een persoonlijker ritueel?' vroeg De Wit zich af.

Ze heeft een duidelijk voorbeeld voor ogen hoe dat zou kunnen gaan. "Denk bijvoorbeeld aan de auteur Hugo Claus die wist dat hij dement werd en zo niet verder wilde leven. Hij had een laatste diner met vrienden en nam daarna een middel tot zich om te sterven."

De hoornvormige drinkbekers zijn gemaakt van brons en keramiek. Er zijn twee verschillende hazen herkenbaar. "Bij de een zijn de oren wat langer en springen er meer uit, terwijl het kopje ook wat meer nog boven kijkt."

Vanwege de huidige euthanasiepraktijk in Nederland en de discussie rondom het Wetsvoorstel Voltooid Leven is het ontwerp blijvend actueel. De rituele drinkbekers zijn tot april 2023 te zien in de expositie Dutch Death Design, en daarna in de vaste presentatie.

Design Expo


Lees verder