Clam-man (500+) uit 2020, conceptueel werk van Iris de Vries. Eén van de winnaars van de Design Challenge 'Wie wil er eeuwig leven?' Clam-man (500+) uit 2020, conceptueel werk van Iris de Vries. Eén van de winnaars van de Design Challenge 'Wie wil er eeuwig leven?'

Tot Zover

Dutch Death Design

Nederlands design is wereldwijd een begrip. Hoe zit dat als het gaat om het sterven?
Bij een overlijden is er vaak weinig tijd en grijpen mensen terug op wat ze al kennen. Urnen, kisten, rituelen. Dutch Death Design toont de innovatie en creativiteit van jonge ontwerpers bij allerlei praktijken rondom sterven, uitvaart en rouw.

e-tickets

Alles wat de mens maakt is vormgegeven. Soms is de vormgeving puur functioneel, maar meestal voegt het iets toe. Bijvoorbeeld esthetiek, waarde of betekenis. Design kan een object of de gebruiker ervan verheffen. Het kan inspireren en aanleiding zijn tot overdenking.

De veertig werken in de tentoonstelling bieden mogelijkheden om zelf afscheid en herdenking vorm te geven en zo worden we uitgedaagd om over de dood te praten. Wat met zorg is ontworpen, biedt troost. En misschien een zilveren randje aan verdriet?

Een deel van deze expositie was in 2020/21 te zien in CUBE Design Museum tijdens (Re)Design Death. Ook worden de drie beste ontwerpen uit de Design Challenge getoond. Studenten maakten een conversation piece rondom de vraag “wil je eeuwig leven?” Overige objecten komen uit de Tot Zover museumcollectie of zijn bruiklenen. De werken zijn te zien in alle zalen, dus ook in de vaste presentatie, naast de historische objecten.


De Designers

Kim Beerepoot, Mark Beerens, Merle Bergers, Marieke Blaauw, Floris Brasser, Studio de Campagne, Mia Cinelli, Frederik Colting, Brigitte Coremans, Alex Gehlen, Ines Glowania, Nadia Gonegai, Yvette den Hartog, Bob Hendrikx, Jorik Hepworth, Nienke Hoogvliet, Laura Hooreman, Floris Hovers, Sojung Im, Nick Jehlen, Maria van Kesteren, Roos Kuijpers, Max Kuwertz, Winnie Kwok, Nelleke van Lomwel, Gerard Moline, Bureau Morbidee, Mohammad Faizi Nazir, Pieter van der Oest, Studio Poehee, Wieki Somers, Erik Tibosch, Iris de Vries, Kelly Wey, Quirine Wissink, Suzanne de Wit

Colofon

Projectleiding en samenstelling: Laura Cramwinckel
Eindverantwoording: Guus Sluiter
Tentoonstellings- en project assistentie: Cécile Steenman
Tentoonstellingsinrichting: Jeroen Bijl / Studio Bijlbuschman, Charlotte van der Most
Zaalteksten: Laura Cramwinckel, Guus Sluiter, Cécile Steenman
Artwork: Cécile Steenman en Lizz Heijn
Marketing en Communicatie: Lizz Heijn
Met bijzonder veel dank aan Wouter van Dillen en CUBE design museum.


Lees meer