
Tot Zover
Perskit
Hier download je het persbericht, foto's en logo's van EAT LOVE DIE. Dit materiaal is vrij te gebruiken voor publicaties over de expositie.
Foto's die u kunt gebruiken
Klik op afbeelding voor download in hi-res.
Bron vermelden: Museum Tot Zover
Kunstenaar: Roos van Geffen
Alleen te gebruiken in het kader van de tentoonstelling EAT LOVE DIE
Logo's die u kunt gebruiken
Klik op afbeelding voor download in hi-res
Amsterdam, 12 maart 2020
EAT LOVE DIE
Tentoonstelling van Roos van Geffen over leven en dood
Het werk van Roos van Geffen is intiem, zintuigelijk en persoonlijk. Tegelijkertijd is het documentair en universeel. In haar fotoseries, video’s en installaties zoekt ze naar de grote thema’s in het leven. Vanaf morgen exposeert ze nieuw en oud werk over vergankelijkheid in Museum Tot Zover. Eat Love Die is Van Geffens eerste overzichtstentoonstelling.
Roos van Geffen (1975) staat zo ongeveer halverwege het leven en ervaart de sterfelijkheid van alles rondom haar heen nu meer dan ooit. Wat verdwijnt als iemand sterft, welke sporen laat je na? De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van bestaand en nieuw werk, variërend van de boeken- en geluidinstallatie Media Vita, de video-installatie De laatste maand en het sensuele drieluik Eat Love Die.
Van Geffen laat de kijker nadenken over de eigen verhouding tot leven en dood, zoals goed te zien in De laatste maand. Tien films tonen steeds dezelfde hand. Soms beweegt de hand druk, dan weer lijkt hij zichzelf te troosten. De hand beweegt steeds trager, verliest kleur, langzaam verdwijnt het leven. Ook de foto’s uit de serie Onscherpe Dagen doen een beroep op de kijker. De onscherpe, mistige foto’s verbeelden de binnenwereld van de geportretteerde en zijn geïnspireerd op de schilderijen van Matthijs Maris (1839–1917) die vaagkorrelige, bijna abstracte portretten van vooral vrouwen maakte.
Een ervaring is de installatie Media Vita, waarin zevenenzeventig opengeslagen fotoboeken een associatief verhaal over vergankelijkheid vormen. Van Geffen erfde de boeken van haar vader. Wandelend langs de opengeslagen boeken (die vooral over de klassieke zwart-wit fotografie uit de 20e eeuw gaan) ontvouwt zich een beeldverhaal dat een leven poogt te vangen van begin naar eind, van geboorte, van voortplanting tot de dood. Of andersom: van niets naar iets naar weer... niets. Je hoort de beroemde fotografen ook. Hun quotes ontsnappen op fluistertoon aan de boeken.
“Eat Love Die is geen rechtlijnig verhaal. Ik nodig de kijker uit vrij te kijken en te reflecteren op zijn eigen leven.”
Roos van Geffen heeft een achtergrond als scenograaf, een discipline waarin ze getraind is om in complexe structuren een abstractie te vinden, die ze op herkenbare en bijna vanzelfsprekende wijze vertaalt en vormgeeft in tijd en ruimte. Deze kwaliteit gebruikt ze in haar huidige praktijk, waarbij ze ontmoetingen en ervaringen materialiseert en abstracte concepten voelbaar maakt. Haar werk was o.a. te zien bij Fotodok in Utrecht, op Fotofestival Schiedam in Stedelijk Museum Schiedam, bij Battersea Arts Centre en The Art Pavillion in Londen, Corrosia in Almere en VOX-POP Amsterdam.
Eat Love Die is tot en met 24 mei te zien in Museum Tot Zover. Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder. Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train (***** de Volkskrant), Post Mortem en De Laatste Aai (**** de Volkskrant). Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.