
Tot Zover
Perskit
Hier download je het persbericht, foto's en logo's van IK BEN MIJN LICHAAM NIET. Dit materiaal is vrij te gebruiken voor publicaties over de expositie.
Amsterdam, 19 mei 2021
IK BEN MIJN LICHAAM NIET
Poëtisch filmgedicht met tentoonstelling van Vanesa Abajo Pérez in première bij Museum Tot Zover
Filmmaakster Abajo Pérez portretteert in samenwerking met dichteres Maud Vanhauwaert levensbedreigend zieke Nederlanders. IK BEN MIJN LICHAAM NIET maakt de stervende mens voelbaar in de wereld die achterblijft, middels een documentaire, een installatie en een crossmediale dichtbundel.
Abajo Pérez sprak vele mensen die met hun naderende dood werden geconfronteerd. Ze onderzocht hun veranderde waarneming, van zichzelf en van het leven. De visuele vertelling van Abajo Pérez en de gedichten van Vanhauwaert maken voelbaar hoe deze mensen op het punt staan te vergaan. De kunstenaars proberen deze allerlaatste aanwezigheid vast te leggen.
IK BEN MIJN LICHAAM NIET is een ingetogen en nostalgische reis. “Film, poëzie en tentoonstelling versterken elkaar in een ontroerend verhaal”, aldus Guus Sluiter, directeur van Museum Tot Zover.
De film
Ruim een jaar lang filmde Abajo Pérez het leven van een vrouw die ongeneeslijk ziek was. Een vrouw die weigerde zich neer te leggen bij de gedachte van haar eigen dood. Mijn lichaam is niet het enige dat ertoe doet, zo beredeneerde zij, mijn identiteit bestaat ook buiten de grenzen van het lichamelijke. In de film gaat een poëtische stem, die het lichaam vertegenwoordigt, de strijd aan met de sterfelijkheid van het personage. Het gedicht dat Maud Vanhauwaert voor die stem schreef, snijdt tussen de beelden.
De installatie
Onze omgeving is niet levenloos, maar juist doordrenkt van emoties en verhalen. Wat vertellen persoonlijke voorwerpen over een mens? Welke energie is voelbaar in een achterlaten ruimte? In het museum vind je een perfecte replica van de woonkamer van de ongeneeslijk zieke Klaas – inmiddels overleden. Je herkent de geur die nog in de lucht hangt. Het voelt alsof de persoon zojuist de kamer is uitgelopen en ieder moment terug kan keren. Je hebt de neiging om alles intact te houden en niets aan te raken, zodat de persoon die eigenlijk al weg is, niet vervliegt. Via een interactieve telefoon vertelt Klaas zijn verhaal.
De crossmediale dichtbundel
Deze dichtbundel zal een digitale interactieve ervaring worden en zes portretten omvatten van mensen die reeds verdwenen zijn, maar wiens aanwezigheid nog voelbaar is op de plekken waar zij geleefd hebben. De tentoonstelling toont het eerste portret. Een surrealistische beleving van de ongrijpbaarheid van de dood. De portretten van de dichtbundel worden samengesteld aan de hand van telefoongesprekken met terminaal zieke mensen. Ze documenteren de laatste maanden uit het leven van deze mensen.
Film en tentoonstelling zijn t/m zondag 1 augustus te zien in Museum Tot Zover.
-----------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor interviews en toelichting op het werk kunt direct contact opnemen met Vanesa: espressomedia@espressomedia.nl, 06-33810962.
Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Roos Bekkenkamp: r.bekkenkamp@totzover.nl.
Foto's die u kunt gebruiken
Klik op afbeelding voor download in hi-res.
Bron vermelden: Museum Tot Zover
Kunstenaars: Vanesa Abajo Pérez & Maud Vanhauwaert.
Alleen te gebruiken in het kader van de tentoonstelling IK BEN MIJN LICHAAM NIET.
Makers en museum
Vanesa Abajo Pérez werd geboren in Spanje, maar groeide op in Nederland. Ze richt zich op het maken van artistieke documentaires. Afgelopen september kwam haar eerste speelfilm uit, de surrealistische documentaire HET LEVEN IS DROOM, die op het Nederlands Film Festival in première ging in de Gouden Kalf competitie.
Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. In 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. Haar werk werd meermaals bekroond, ondermeer met de Jan Campertprijs 2020, Vrouw Debuut Prijs, de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd.
Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische objecten. Het museum is beslist niet zwaarmoedig, de toon is open en helder. Bekende tentoonstellingen zijn Funeral Train (***** de Volkskrant), Post Mortem, De Laatste Aai (**** de Volkskrant) en EAT LOVE DIE. Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.
Video's die u kunt gebruiken
Logo's & artwork
Klik op afbeelding voor download in hi-res