Tot Zover
Perskit
Hier download je het persbericht, foto's en logo's van de tentoonstelling De Laatste Aai. Dit materiaal is vrij te gebruiken voor publicaties over de tentoonstelling.
Foto's die u kunt gebruiken
Klik op afbeelding voor download in hi-res.
Bron vermelden: Museum Tot Zover.
Alleen te gebruiken in het kader van de tentoonstelling De Laatste Aai-eerbetoon aan dode dieren.
Logo's die u kunt gebruiken
Klik op afbeelding voor download in hi-res
PERSBERICHT
Amsterdam, 6 juni 2019
De laatste aai
Tentoonstelling over rouw om dode dieren in Museum Tot Zover
De rouwcultuur rondom dieren bloeit. Na de dood krijgen hond of kat steeds vaker een waardig afscheid en voor omgekomen varkens worden stille tochten gehouden. Expositie De Laatste Aai in het Amsterdamse Museum Tot Zover toont deze trend en belicht onze relatie met dode dieren. Er is werk van een keur aan kunstenaars, waaronder herman de vries, Stephan Vanfleteren, Jop Vissers Vorstenbosch en Tinkebell. Nooit eerder was er een tentoonstelling over dit thema.
Bij De Laatste Aai staat onze liefdevolle band met dieren centraal. Er wonen meer huisdieren dan mensen in Nederland, namelijk 35 miljoen. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun gezelschapsdier als volwaardig gezinslid. Het verdriet is dan ook groot wanneer zo’n lievelingsdier sterft. Rondom de emoties van huisdierbezitters is een fascinerende bedrijfstak gegroeid. Het roept de vraag op: is rouwen om een dier vergelijkbaar met rouwen om een mens? Het getoonde werk van hedendaagse kunstenaars is informatief, poëtisch en prikkelend. De werken laten je meeleven met rouwende baasjes en nadenken over roadkill en slacht.
Veel hedendaagse kunstenaars houden zich bezig met het thema. Fotograaf Simone Henken legde de laatste dagen van het leven van haar beminde hond Joerie vast in ontroerende dubbelportretten. Miriam Knibbelers meer dan levensgrote beeld van een dood (of nog levend?) paard springt in het oog. Monumentaal en kwetsbaar tegelijk ligt het op de museumvloer. Bijzonder ook is het minutieus geschilderde portret van een gestorven eendagskuiken door fijnschilder Adriana van Zoest. De kunstenaar werkte maanden aan dit eerbetoon en verlengde zo zijn korte leven.
Er is veel te zien en veel te leren in deze expositie. Want hoe werkt een dierencrematie nu eigenlijk? En op welke wijze wordt de liefde uitgedrukt op een dierengrafsteen? Bezoekers mogen zelf ook een bijdrage leveren: Via de hashtag #DeLaatsteAai worden foto’s en verhalen verzameld van geliefde dode dieren, die worden opgenomen in de ‘dierenhemel’ in het museum.
De Laatste Aai belicht de liefde die wij koesteren voor dieren en verkent de grenzen van ons verdriet in een unieke en ontroerende expositie. Te zien van 13 juni t/m 19 januari 2020. Zie www.totzover.nl, ook voor het uitgebreide randprogramma.
Kunstenaars
Deelnemende kunstenaars zijn Josine Beugels / Martin uit den Bogaard / Pascalle van Dijk & Aron van Blooijs / Meinbert Gozewijn van Soest / Simone Henken / Emma Kisiel / Miriam Knibbeler / Christel Mitchell / Léon van Opstal / Satijn Panyigay / Tineke Schuurmans / Tinkebell / Basse Stittgen / Stephan Vanfleteren / Jop Vissers Vorstenbosch / herman de vries / Daphne Wageman / Adriana van Zoest