Fokke Obbema (foto: Janita Sassen) Fokke Obbema (foto: Janita Sassen)

Tot Zover

Koffie & cakelezing met Fokke Obbema

Schrijver en journalist Fokke Obbema is te gast tijdens de koffie- en cakelezing van zondag 19 maart. Hij spreekt over hoe sterfelijkheid onze kijk op het leven beïnvloedt. Daarnaast gaat hij in gesprek met enkele kunstenaars van Kwaadaardig Mooi.

TICKETS

Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg in 2017 een hartstilstand. Hij wordt gered dankzij de alertheid van zijn vrouw. Sinds deze gebeurtenis begon hij een zoektocht naar de vraag: wat is de zin van het leven? Hij ging hierover in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders. Deze Volkskrant-interviews werden gebundeld tot twee beststellers: De zin van het leven (2019) en Een zinvol leven (2021).

Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.

Impact van dood en ziekte

Momenteel werkt Obbema aan zijn serie Sterveling, die iedere vrijdag in de Volkskrant verschijnt. Daarin voert hij een gesprek met iemand die de dood in de ogen ziet, heeft gezien of die professioneel veel met de dood te maken heeft. Met als centrale vraag: hoe beïnvloedt onze sterfelijkheid onze kijk op het leven?

Tijdens de koffie- en cakelezing op zondag 19 maart bespreekt Obbema de impact van ziekte en dood op ons eigen levensverhaal. Hij gaat daarover ook in gesprek met een aantal kunstenaars van de expositie Kwaadaardig Mooi. Na afloop van de lezing kunnen bezoekers verder praten met de kunstenaars van Kwaadaardig Mooi.

Moderator van de ochtend: Jasper Enklaar, auteur en journalist.

Praktische info

  • zondagochtend 19 maart 11-12 uur, inloop vanaf 10.30 uur
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • toegang tot de lezing en het museum is €15 
  • entree met Museumkaart is €7,50
  • na afloop kun je het boek van Obbema kopen, en laten signeren.
  • s.v.p. aanmelden voor de lezing via e-ticketing.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij je geen plek garanderen.
  • vragen? Mail communicatiemedewerker Lizz Heijn op l.heijn@totzover.nl

TICKETS

Over de spreker

Fokke Obbema werkt bij de Volkskrant, waar hij chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk is geweest. Hij schreef eerder 'China en Europa', dat zowel in het Nederlands als het Engels verscheen. Tegenwoordig legt hij zich voor de krant toe op zingeving. In dat thema verscheen in 2019 zijn boek 'De zin van het leven'. In 2021 verscheen 'Een zinvol leven', met meer gesprekken over de essentie van het bestaan.

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.


Nu te zien