Portret Marli Huijer (foto: Dingena Mol) Portret Marli Huijer (foto: Dingena Mol)

Tot Zover

Koffie & cakelezing met Marli Huijer

Publieksfilosoof en arts Marli Huijer is te gast tijdens de koffie- en cakelezing van zondag 18 december. Ze spreekt over haar prikkelende boek De toekomst van het sterven, waarin ze de omgang met veroudering en dood op persoonlijk en maatschappelijk niveau onderzoekt. Sterven zou veel gewoner moeten zijn, stelt Huijer.

RESERVEER

UPDATE 7/12: UITVERKOCHT

Lang was onsterfelijkheid alleen weggelegd voor de goden. Ieder mens veranderde uiteindelijk in een lijk. Tegenwoordig streven verouderingsdeskundigen en transhumanisten er juist naar om de mens minstens honderd jaar oud te laten worden. En als sterven dan toch moet, dan graag snel en pijnloos. Zijn we niet veel te bang geworden voor de dood? vraagt Huijer zich af in haar nieuwste boek, dat vol lof is ontvangen door de Nederlandse pers en media.

Dood is zinvol

Hoe verhouden we ons tot de laatste levensfase? Zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Hebben ziektes en aftakeling betekenis omdat ze ons voorbereiden op de dood? Is de zorglast van de laatste levensfase nog op te brengen als de hele samenleving ouder wordt? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven? Tijdens de lezing wordt ingegaan op de belangrijkste aspecten van Huijers boek De Toekomst van het sterven. Je leert over onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak.

Marli Hujer houdt een warm pleidooi voor 'goed en gewoon sterven', door stervenden weer zelf de touwtjes in handen te geven, en doodgaan niet langer over te laten aan de medische wereld. Barmhartig sterven als levensles: omdat ons levensverhaal een begin én een einde heeft.

Thematisch sluit de lezing goed aan bij de exposities Kwaadaardig Mooi: kunstenaars verbeelden kanker en Dutch Death Design, te zien in de Grote Zaal en rest van het museum. Moderator van de lezing is Jasper Enklaar, journalist en auteur.

Praktische info

  • zondagochtend 18 december 11-12 uur, inloop vanaf 10.30 uur
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • bijwonen van de lezing is gratis op vertoon van een museum entreebewijs.
  • museumkaart is ook geldig.
  • na afloop kun je het boek kopen, en laten signeren.
  • s.v.p. aanmelden voor de lezing via e-ticketing.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij je geen plek garanderen.
  • vragen? Mail communicatiemedewerker Lizz Heijn op l.heijn@totzover.nl

UITVERKOCHT.

Wil je de volgende keer niet achter het net vissen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte.
 

 

 

Over de spreker

Marli Huijer (1955) is columnist voor dagblad Trouw, emeritus hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was van 2015 tot 2017 Denker des Vaderlands. Zij is opgeleid tot filosoof en huisarts en promoveerde op het late werk van Michel Foucault in relatie tot ongeneeslijke ziektes. Van haar hand verschenen o.a. Beminnen. Nieuw licht op seksuele vrijheid(2018), Discipline (2013) en Ritme (herziene versie, 2015). Tijdens de coronapandemie was ze kritisch op het gevoerde beleid, dat weinig ruimte liet voor jongeren.

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.


Nu te zien