Portret Wim Huijser (foto: Koos Breukel) Portret Wim Huijser (foto: Koos Breukel)

Tot Zover

Koffie & cakelezing met Wim Huijser

Schrijver-publicist Wim Huijser is te gast tijdens de koffie- en cakelezing van zondag 21 augustus. Hij spreekt over het recent verschenen boek In schoonheid vergaan: doodse observaties in woord en beeld.

RESERVEER

Een herfstblad, een stuk dood hout met de prachtigste kleurschakeringen en patronen, het verenkleed van een grote bonte specht die tegen een raam is gevlogen en het niet heeft overleefd. Het zijn een paar van de ingrediënten van het boek ‘In schoonheid vergaan’, met als ondertitel: ‘doodse observaties in de natuur’. De foto’s in het boek zijn van natuurfotograaf Martijn Nugteren. Wim Huijser schreef zijn eigen korte beschouwingen over de schoonheid van dood en vergaan in de natuur.

Dood kan ook mooi zijn

De dood en de vergankelijkheid zijn volgens de makers van ‘In schoonheid vergaan’ altijd lastige thema’s. In onze snelle samenleving wenden we er het hoofd liever voor af of lopen we eraan voorbij. Wat de beelden en beschouwingen gemeen hebben is dat ze over een vroege of late fase van aftakeling gaan. Niet alleen het vergaan van stammen, basten, vachten en bladeren, maar ook het verdampen van plassen, het verstuiven van zand en het smelten van sneeuw.

Met het boek en de foto’s willen de makers meegeven dat we, al wandelend in de natuur, eens wat vaker stil moeten blijven staan bij de schoonheid van die dode en vergankelijke natuur.

Het thema van het boek sluit perfect aan bij de expositie *vergaan van kunstenaar herman de vries (nog te zien tot en met zondag 28 augustus in de Grote Zaal).

Praktische info

  • zondagochtend 21 augustus van 11-12 uur, inloop vanaf 10.30 uur
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, zie route
  • bijwonen van de lezing is gratis op vertoon van een museum entreebewijs.
  • Museumkaart is ook geldig.
  • s.v.p. aanmelden via e-ticketing.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij u geen plek garanderen.

reserveer

 

Over de spreker

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim veertig boeken en verschillende tijdschriften. Zijn biografie Dichter bij Dordt (2015) over de schrijver C. Buddingh’ werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Een drietal andere titels werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, waaronder Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren (2014). Samen met Marinus van den Berg schreef hij Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn (2016). Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse (2017) maakte hij samen met literatuurwetenschapper en routemaker Rob Wolfs. Daarnaast stelde hij diverse bloemlezingen samen, waaronder een met wandelfragmenten van J.J. Voskuil (2021).

Over de lezingenreeks

Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. Ze vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.


Nu te zien